Київ
3 серпня 2015
Мінкульт перейменував "Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні"
Відтепер нова назва музею – Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».
news-image

Як повідомили сьогодні у прес-службі Міністерства культури України, Віце-прем'єр-міністром - Міністром культури України В'ячеславом Кириленком 31 липня був підписаний наказ про перейменування музею "Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні", передає «Єдність».

Відтепер музей має назву Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».

У Мінкульті зазначили, що у рішенні про перейменування музею враховано результати засідання круглого столу та громадського обговорення,  щодо зміни назви музею "Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні", які відбулися відповідно 27 травня та 12 липня, а також подання від самого Музею.

 

На сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус «Голодомор» має лише геноцид 1932-1933 рр. Події 1921-1923 рр. та 1946-1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено, а отже, від вживання слова «голодомори» в множині нівелюється поняття Голодомору 1932-1933рр. як геноциду.

Також, вживання поняття "голодомори" у множині часто є причиною критики з боку світової спільноти та опонентів, і є приводом для невизнання Голодомору як геноциду Українського народу, - йдеться в повідомленні відомства.

Читайте також: Цьогоріч Всеукраїнський фестиваль “Червона рута” відбудеться у Маріуполі