Суспільство
4 серпня 2015
Опитування: Українці найбільше довіряють волонтерам, а найменше - прокуратурі й російським ЗМІ
Найбільший рівень довіри серед українців сьогодні мають волонтерські організації, а найменше довіряють судам, прокуратурі та російським ЗМІ.
news-image

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва" та соціологічною службою Центру Разумкова у другій половині липня 2015 року, передає «Єдність» з посиланням на ВВС Україна.

Повідомляється, що опитування провели у всіх регіонах України, окрім Криму та непідконтрольних Україні районів Донбасу. Було опитано 2011 громадян, теоретична похибка дослідження - 2,3%.

За даними опитування, волонтерам переважно або повністю довіряють 67% українців (не довіряють - 23%). Це - найвищий показник серед усіх державних та соціальних інститутів в Україні.

Також серед лідерів довіри: церква (62% довіри), Збройні сили України (55%), добровольчі батальйони (53%) та громадські організації (46%).

Українським ЗМІ довіряють 47% респондентів, однак не довіряють майже стільки ж - 45%. Причому за півроку з останнього опитування у грудні 2014 року рівень довіри до українських медіа скоротився більше ніж на 10%.

Водночас найменше українці довіряють російським журналістам - їм вірять 7% опитаних і не вірять 83% респондентів. Довіра до російських ЗМІ критично впала з грудня 2013 року - за цей період, відповідно до даних соціологів, майже половина української аудиторії перестала їм вірити.

Вкрай низький рівень довіри мають прокуратура (13% довіри), суди (13%), Верховна Рада України (15%), банки (15%), міліція (18%) і Кабмін (18%).

Президенту довіряють 29% українців, однак 62% не довіряють.

Щодо зовнішньополітичного курсу країни, то більше половини українців вважають пріоритетним вступ України до ЄС. Характерно, що за останні півроку прагнення до євроінтеграції дещо скоротилося - з 57% у грудні 2014 року до 51% у липні 2015 року.

До Митного Союзу з Росiєю, Бiлоруссю та Казахстаном прагнуть вступити 17,4% опитаних.

Ще 31% респондентів не змогли визначитися між цими двома міжнародними об'єднаннями.

За вступ до НАТО на ймовірному референдумі зараз проголосували б 64% українців, а проти такого рішення висловилися б 28% громадян. Цікаво, що за останні п'ять років кількість прихильників євроатлантичної інтеграції зросла майже на 40%.

Читайте також: Росіяни готові довірити цензуру в інтернеті уряду і спецслужбам