Світ
12 серпня 2015
Судно з цінним вантажем, що затонуло 90 років тому, знайшли біля берегів Фінляндії
Корабель перевозив 290 тонн міді, але, на думку фахівців, у вантажних відсіках може бути і золото.
news-image

Група водолазів, які захоплюються морською археологією, виявили судно з цінним вантажем на дні моря недалеко від Аландських островів - автономії у складі Фінляндії, передає «Єдність».

Вони впевнені, що це затонулий у 1925 році пароплав Kantava, у вантажних відсіках якого все ще зберігаються 290 т міді.

Ми порівняли розміри останків із кресленнями пароплава Kantava, і вони збігаються. Судно знаходиться саме там, де, згідно з історичними записами, відбулася корабльна аварія. Вантаж розташований так само, як на кресленнях, і використані матеріали доводять, що мова йде саме про це судно, - наводить телекомпанія Yle слова Мікко Символа з групи водолазів.

На його думку, на судні цілком може бути і золото - в той час, коли Kantava затонув, його ще не вміли відокремлювати від міді. Цілком можливо, що в ній міститься від декількох десятків до декількох сотень кілограмів золота. Однак точний вміст буде відомо тільки після того, як будуть взяті відповідні проби. Поки ж вантаж не чіпають.

Відомо, що восени 1925 пароплав Kantava прямував зі Стокгольма до Ленінграда. Паровий котел судна вибухнув, і море поглинуло пароплав разом з вантажем, а оскільки з дня краху ще не пройшло 100 років, останки судна не належать Фінляндії
У Музейному відомстві Аландських островів зараз намагаються знайти власників пароплаву і його вмісту. За останні дні туди, за даними Yle, надійшло декілька запитів від потенційних власників цінного вантажу. За словами співробітника відомства, морського археолога Маркуса Ліндхолм, одна заява прийшло в письмовому вигляді. Його автор запевняє, що у нього є права як на саме судно, так і на те, що знаходиться в ньому, і він готовий представити суду письмові докази. 
У Музейному відомстві вважають, що на з'ясування всіх обставин піде багато часу, поки ж достовірних даних про те, кому належало судно, немає.

Читайте також: Було знайдено котячі сліди на стародавній реліквії