Яценюк і "його люди" злітали в США і Канаду за 628 тисяч гривень бюджетних грошей
Основна частина витрат - оплата перельотів і "добові" членам делегації та супроводжуючим особам, делегованим Секретаріатом КМУ.
news-image

Бюджетні витрати Кабінету міністрів на забезпечення візиту Арсенія Яценюка до США і Канади 12-16 липня 2015 становили 628 тисяч гривень. Про це йдеться у відповіді Секретаріату КМУ на інформаційний запит "Українських Новин", передає «Єдність».

Основна частина витрат - оплата перельотів і "добові" членам делегації та супроводжуючим особам, делегованим Секретаріатом КМУ.

Сам Арсеній Яценюк, згідно з відповіддю, не брав компенсацію витрат на відрядження ("добові") і не витрачав грошей на проживання за кордоном.

У Вашингтоні Прем'єр-міністр разом з членами делегації та супроводжуючими особами проживав на території Посольства України.

В Оттаві витрати на проживання українського Прем'єра взяла на себе приймаюча сторона (судячи з усього, йдеться про проживання на території офіційної гостьової резиденції).

А в Лондоні, куди Яценюк заїхав дорогою в Київ, проживання не планувалося. Водночас в наданих КМУ документах значиться лише оплата перельоту Арсенія Яценюка літаком української авіакомпанії МАУ за маршрутом Лондон - Київ вартістю 9300 грн. Хто і як оплачував перельоти Прем'єр-міністра з Києва до Франкфурта, з Франкфурта до Вашингтона, з Вашингтона до Оттави і з Оттави до Лондона, у відповіді КМУ не уточнюється.

Кабінету Міністрів довелося платити "добові" раднику Прем'єра Данилу Лубківському, помічнику прем'єра Ірині Бочар, заступнику керівника служби Протоколу Катерині Сичовій, прес-секретарю голови уряду Ользі Лаппо, двом співробітникам прес-служби (головні спеціалісти Департаменту інформації) і двом охоронцям (співробітники Управління державної охорони). У відповіді Кабміну немає розшифровки за кожним з одержувачів, але загальна сума відрядних на 8 осіб становила 2 671,5 долара (58 970 грн за курсом НБУ на день оплати), або в середньому по 7400 грн на людину.
Ще 544 долари було витрачено на проживання в Оттаві двох співробітників Кабміну і одного охоронця.

У відповіді не пояснюється, на якій підставі Секретаріат Кабміну оплачував перельоти, витрати на відрядження та проживання офіцерів охорони Прем'єр-міністра, оскільки зазвичай їх відрядження оплачуються з бюджету Управління державної охорони України.
Виникають запитання і щодо маршруту перельотів супроводжуючих Яценюка осіб.
Так, заступник керівника Протоколу та один охоронець злітали "Люфтганзою" за маршрутом Київ - Франкфурт - Оттава – Франкфурт - Київ (вартість одного квитка 41600 грн).
Прес-секретар Ольга Лаппо, радник Данило Лубківський і один із співробітників прес-служби здійснили перельоти "Люфтганзою" Київ – Франкфурт – Вашингтон – Лондон -Оттава, а потім авіакомпанією МАУ Лондон - Київ. Загальна вартість такого перельоту за кожним із співробітників становила 59 250 грн.
А ось помічникові Ірині Бочар, одному зі співробітників прес-служби і одному з охоронців спочатку було куплено квитки за маршрутом Київ – Франкфурт – Вашингтон –Оттава – Франкфурт - Київ. Але вже з Вашингтона вони полетіли не в Оттаву, а в Лондон, а звідти - до Києва. Тут витрати на перельоти становили вже 76 100 грн на людину.

Сума ж усіх статей витрат за наданою в КМУ звітності становила 628 277 грн.
Також Кабмін розіслав копії запиту "Українських Новин" в міністерства і відомства, що також делегували своїх представників до складу делегації під час візиту Арсенія Яценюка до США і Канади.
Йдеться про витрати на ще 20 чиновників, що брали участь у візиті: чотирьох міністрів, трьох заступників міністрів, двох заступників голови АП, 8 представників державних служб і підприємств та трьох ... прес-секретарів різних відомств.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк здійснив робочі візити в США (12-13 липня), Канаду (13-14 липня) і Велику Британію (14-16 липня). Зокрема, взяв участь в інвестиційній конференції «Україна» у Вашингтоні (США) 12-13 липня.

До складу делегації під час робочого візиту увійшли прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр фінансів Наталія Яресько, голова Фонду державного майна Ігор Білоус, голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник Наталія Микольська, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж, заступник міністра інфраструктури - керівник апарату Володимир Омелян, радник прем'єр-міністра Данило Лубківський, радник прем'єр-міністра на громадських засадах Денис Гурський, заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб, заступник голови Національного банку Владислав Рашкован, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, президент ДП "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Юрій Недашковський, фінансовий директор ВАТ "Укргазвидобування" Віктор Гладун, директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко, тимчасовий повірений у справах України в США Ярослав Брисюк, тимчасовий повірений у справах України в Канаді Марк Шевченко і тимчасовий повірений у справах України у Великій Британії Ігор Кизим.

Супроводжуючі особи: прес-секретар прем'єр-міністра Ольга Лаппо, заступник керівника протоколу прем'єр-міністра Катерина Сичова, помічник прем'єр-міністра Ірина Бочар, радник міністра економічного розвитку і торгівлі Мар'яна Каганяк, прес-секретар міністерства економічного розвитку і торгівлі Олег Шиманський, прес-секретар "Нафтогазу" Олена Осмоловська, головні фахівці департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів Тарас Греськов і Дмитро Чигрин, а також два офіцери служби охорони.

Представники засобів масової інформації в супровід урядових делегацій при здійсненні зазначених робочих візитів не залучалися.