Україна
19 серпня 2015
Криваві радянські постаті, які ховаються за назвами українських вулиць
Під час панування комуністичної ідеології важливу роль було відведено увіковічуванню героїв радянського пантеону – реальних та вигаданих.
news-image

Процес декомунізації в Україні запущений. Наразі ведеться підготовка, вивчення історичних даних та розгляд пропозицій щодо перейменування міст, селищ та вулиць в країні.

В ексклюзивному інтерв'ю «Єдність» історик та кандидат філософських наук Владислав Дутчак розповів на прикладі невеличкого міста на Дніпропетровщині, з якими історичними постатями йому довелося зіткнутися при вивченні біографій людей на честь яких названі вулиці в багатьох містах України.

"Показовим є те, що переважна більшість персонажів, іменами яких названі міста, села, вулиці, площі й сквери мають мало спільного зі своїми історичними так би мовити аналогами. Це, здебільшого, підігнані та вичищені, ідеологічно вивірені болванчики, що замінили реальних людей з їхніми часто дуже непривабливими вчинками та рисами.",- розповідає історик.

Як приклад, Владислав Дутчак привів вулицю у місті Жовті Води, що названа на честь більшовика Григорія Потапова. За словами історика, якщо говорити мовою сучасності, Григорій Потапов, це бойовик «Гіві», але часів 1917-1921 рр.

"Він воював проти місцевих петлюрівців і махновців на боці російських радянських окупаційних військ. «Зачищав» українські села від повстанців та їх сімей. Воював успішно, адже раніше, під час бойових дій проти гетьмана Скоропадського селянські отамани сприймали його за свого й особливо не крилися від нього, довіряли йому. І на честь нього названа вулиця в тому місті, де він зраджував та вбивав людей.",- наголосив Дутчак.

Про це йдеться в монографії Владислава Дутчака "Український національно-визвольний рух на Катеринославщині та Херсонщині 1917-1930 рр.".

Окрім відомих всім вулиць Леніна, Петровського, Дзержинського та Кропоткіна, зустрічаються й інші "яскраві" приклади радянських назв.

Вулиця імені Петра Войкова. Войков був радянським революціонером. Саме Войков є одним з організаторів убивства царської сім'ї у липні 1918. Він особисто брав участь у розстрілі й займався знищенням тіл убитих. Існує багато документальних підтверджень звірств цієї людини.

Вулиця імені Юрія Коцюбинського. Радянський діяч, був членом першого радянського уряду України. Боровся за встановлення влади більшовиків. У 1918 році був головнокомандувачем збройних сил радянської УНР.

За словами Дутчака, Коцюбинського сміливо можна порівняти з Плотницьким або Захарченком. Історик підкреслив, що саме Коцюбинський був членом маріонеткового «радянського українського» уряду - УНР з центром в Харкові. (ред.- Єдність: 9 грудня 1917 року червоногвардійські загони, надіслані російським урядом, окупували український Харків. 11 грудня більшовики відкрили у завойованому місті альтернативний Всеукраїнський з'їзд рад, що проголосив утворення Радянської Української Народної Республіки зі столицею у Харкові як автономії радянської Росії.) Однак багатьох абзаців біографії Коцюбинського немає в українській історії, писаної «незалежними» істориками. Як повідомляється в "Полтаві історичній", Коцюбинський в ролі головнокомандувача керував операцією по розгрому націоналістичних військ і звільненню Києва від Центральної ради, воював з військами Петлюри. Саме його червоноармійці знищили студентський заслін під Крутами. 

Вулиця імені Василя Валявко. Радянський державний діяч. Брав участь в «червоному терорі» та бойових діях проти військ Центральної Ради та гетьмана Скоропадського. У 1919 р був призначений головою ЧК в Катеринославі. 

Як голова Катеринославської ЧК несе відповідальність за катування та масові вбивства. Архівні матеріали свідчать про звірства та знущання підлеглих цієї людини над полоненими та незгодними з політикою більшовиків.

Про це йдеться в монографії Мельгунова С.П. "Красный террор в России". 1918-1923".

Історик підкреслив, що наразі потрібно виправляти подібні "спотворення історії" та паралельно відкривати очі громадянам України на справжню історію і реальних героїв.

"Потрібно розуміти, що назви вулиць, міст, площ, скверів є певним маркером. Комуністи закріплювали у свідомості багатьох поколінь свою перемогу над українцями, знищуючи і у такий спосіб, національну пам'ять та спотворювали реальну історію. У цьому напрямку ми плануємо відновити історичну справедливість і повернути імена героїв нашого народу на вулиці міста.",- підсумував Владислав Дутчак.