Україна
24 серпня 2015
Спецпроект: 24 події, що сколихнули Україну
Двадцять чотири роки - чималий термін. Єдність пропонує згадати основні віхи, які пройшла Україна на шляху незалежності.
news-image

1)    Проголошення Незалежності України.

В умовах економічної та політичної кризи 1990-1991 років розвал Радянського Союзу ставав реальністю. 19 серпня 1991 року в Москві комуністи-консерватори здійснили невдалу спробу державного перевороту, аби відновити владу партії. 24 серпня після провалу путчу зібралася позачергова сесія Верховної Ради УРСР. Верховна Рада засудила спробу державного перевороту і прийняла Акт проголошення незалежності України.

Питання щодо підтвердження Акту про проголошення незалежності було винесено на Всеукраїнський референдум, який проходив 1 грудня 1991 року. У ньому взяли участь 84,2% виборців, внесених до списків для голосування. 90,3% з них підтвердили прагнення до державної незалежності.

Одночасно референдумом пройшли перші всенародні вибори Президента України на альтернативній основі. З шести кандидатів, які представляли різні політичні партії і течії, перемогу здобув Леонід Кравчук, який набрав у 1 турі майже 62% голосів. 

 

2)    Церковний розкол в Україні.

В 1992 році в Україні оформився церковний розкол. Програвши битву за московський патріарший престол, митрополит Київський Філарет бере курс на автокефалію. Проте в ході боротьби за контроль над Українською православною церквою його позбавляють сану митрополита, і Філарет реєструє свою церкву - УПЦ - Київський патріархат.

УПЦ-КП було створено в червні 1992 року внаслідок об'єднання двох церковних груп, що відстоювали незалежність від Російської православної церкви. Церковний розкол відбився і на українській політиці. Політики і політтехнологи всіх мастей із захватом використовують міжконфесійні протиріччя у своїх інтересах.

 

3)    Відмова України від ядерної зброї.

В 1994 році був підписаний меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Лідери України, США, Росії і Великобританії підписали меморандум про гарантії безпеки Києву, яким зобов'язалися утриматися від застосування сили проти України та економічного примусу. Великі держави домовилися, що весь ядерний арсенал колишнього СРСР перейде під контроль Росії. Україна деякий час намагалася уникнути відповіді на питання, чи буде віддавати вона свої ракети, чим викликала роздратування не тільки в Росії, але й у США.

 

4)    Прийняття Конституції України.

28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла нову Конституцію України.

Ліва більшість довго не хотіла приймати демократичну Конституцію, проте їм довелося погодитися на цей варіант. Конституція стала компромісом між Банковою і парламентом. Фінальне засідання парламенту з розгляду чергового проекту Конституції тривало 24 години і завершилося його прийняттям 315 голосами "за".

 

5)    Грошова реформа.

25 серпня 1996 року було підписано указ Президента України Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні». Відповідно до указу грошова реформа в країні проводилася з 2 до 16 вересня 1996 року. У перший же день реформи за встановленим курсом було перераховано у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, пенсії, кошти на рахунках підприємств.

Карбованцеві вклади населення було перераховано у гривні за курсом 100000 карбованців за одну гривню. Впродовж 15 днів в готівковому обігу одночасно вільно використовувалися як гривні, так і карбованці з поступовим вилученням останніх. Нові гроші спочатку цінувалися по 2 грн. за 1 долар. Найкрасивіша валюта в світі за версією швейцарських фінансистів однак не стала найміцнішою валютою.

 

6)    Загибель В'ячеслава Чорновола.

В 1999 році на трасі Бориспіль - Золотоноша Черкаської області загинув в автокатастрофі голова Народного Руху України, депутат парламенту В'ячеслав Чорновіл. Дорогу легковій машині, в якій знаходився В'ячеслав Максимович з колегами, раптово перегородив КАМАЗ з причепом. Чорновіл і його помічник померли на місці.

Чорновола вважали "баластом" - за те, що він так і не навчився підживлювати політичну організацію засобами з комерційних структур. Диссидент- "шістдесятник", що пройшов табори, залишався ідеалістом і вірив, що демократія в Україні рано чи пізно восторжествує. Слідство кваліфікувало автокатастрофу як нещасний випадок, однак справа про дивну ДТП згодом відкривалася ще двічі.

 

7)    Вбивство Гонгадзе та «Україна без Кучми».

Георгій Гонгадзе, керівник «Української правди» різко критикував владу. У той час подібна поведінка журналістів була ще незвичною та дуже небезпечною для політиків.

Журналіста викрали 16 вересня 2000 по дорозі з роботи додому, а 2 листопада в Таращанському лісі під Києвом знайшли обезголовлене тіло, в якому журналісти та родичі впізнали Георгія. Можливо діло зам’яли б, однак лідер СПУ Олександр Мороз оприлюднив у Верховній Раді аудіо записи. В одному з фрагментів голос, схожий на Леоніда Кучму, доручає голові МВС Юрію Кравченку "прибрати" неугодного журналіста. Влада намагалася зам'яти конфлікт проте їй не вірили.

15 грудня в Києві почалася довгострокова масштабна акція протесту "Україна без Кучми", яка стала своєрідним передвісником помаранчевої революції. Ланцюг подій, що отримала назву «Касетний скандал», призвела до масштабної кризи довіри до влади, відставок ключових силовиків Кучми і до тривалої ізоляції президента на Заході. 

 

8)    Скнилівська трагедія.

27 липня 2002 року на авіашоу, що проводилося у Львівській області на аеродромі Скнилів літак Су-27, зробивши в повітрі петлю, різко пішов до землі і звалився прямо на глядачів. В той день загинули 77 осіб, у тому числі 28 дітей. Страхітливі кадри розірваних тіл, машин швидкої в той же вечір із завмиранням серця дивився весь світ. Після Скнилова в Україні заборонили всі авіашоу.

 

9)    Конфлікт навколо острова Тузла.

Цей конфлікт називають кризовим в українсько-російських відносинах. Скандал розгорівся навколо будівництва Росією дамби в Керченській протоці від Таманського півострова до острову Тузла.

Українська сторона прямо оголосила про загрозу порушення державного кордону України. Але в перші два дні (29-30 вересня 2003 року) ударна будова в районі коси Тузли не зупинялася - і до "возз'єднання" залишалося близько кілометра. Українські газети вийшли з відповідними заголовками: "До війни з Росією залишилося менше кілометра".

Конфлікт закінчився так само швидко і несподівано, як і виник.

 

10)    Помаранчева революція.

У 2004 році на пост президента України претендували прем'єр-міністр Віктор Янукович і лідер опозиції Віктор Ющенко. Вже наступного дня після голосування другого туру виборів пролунав заклик до громадян вийти з протестом на Майдан. Кияни, втомлені від президентства Кучми, які пам'ятали "Касетний скандал" і акцію "Україна без Кучми", обурені фальсифікаціями на користь кандидата від влади і сумнівним іміджем донецького лідера тут же відгукнулися.

Через день-два до столиці підтягнулися прихильники опозиції з центральної і західної України. Так почалася помаранчева революція. У пікові дні та години на ній збиралося до 100 000 чоловік.

Революція перемогла, перемогу отримав Віктор Ющенко. Президентство Ющенка запам'яталося небаченим раніше рівнем свободи слова, чесними виборами, ослабленням силового тиску на бізнес та громадян. 

 

11)    Перемога на Євробаченні.

6 травня 2004 року Руслана Лижичко подарувала країні першу і поки єдину перемогу на «Євробаченні». Її пісня «Wild dances» посіла перше місце. Наступного 2005 року престижний конкурс проходив у Києві. 

 

12)   Збірна України на Чемпіонат світу.

В 2006 році футбольна збірна України пробилася у фінальну частину Чемпіонату світу з футболу. Останнім поєдинком на мундіалі для української дружини став поєдинок 1/4 фіналу проти майбутніх чемпіонів - збірної Італії. Поразкою 0:3 закінчився німецький вояж збірної України на свій перший Чемпіонат світу. Однак додому українці повернулися вже як команда-відкриття мундіалю 2006 року.

 

13)    «Газова війна».

Для України 2009 рік почався "газовою війною" з Росією. Весь грудень 2008 року Україна не могла погасити борги за газ перед РФ, а потім - укласти новий контракт на поставку блакитного палива. Росія спочатку перекрила газ Україні, а потім Володимир Путін розпорядився припинити будь-які поставки газу на кордон з Україною.

Завершилася "війна" 19 січня в Москві підписанням угоди про постачання і транзит Україною російського газу на 2009-2019 роки. Україна, зокрема, отримала газ зі знижкою, а Росія - незмінні ціни на його транспортування.

Юлію Тимошенко, що уклала газовий контракт, звинуватили в зраді національних інтересів і загрозі для української економіки укладених угод.

 

14)    «Шахтар» - володар Кубка УЄФА.

20 травня 2009 року, «Шахтар» здобув історичну перемогу над бременським «Вердером» у фіналі Кубка УЄФА. Ажіотаж, який панував в країні напередодні цього матчу, важко передати словами. «Ми зробили велику справу, увійшли в історію», - сказав після гри Мірча Луческу.

Підтримати «Шахтар» в історичному матчі в Стамбул завітали близько 7000 українських уболівальників. Перемога над «Вердером» дозволила «гірникам» завоювати перший для українських команд Кубок УЄФА.

 

15)    «Реванш Януковича».

У лютому 2010 року Центрвиборчком оголосив Віктора Януковича переможцем президентських виборів.

Першим ділом Янукович вибудував сильну президентську вертикаль влади, у чому йому дуже допоміг Конституційний суд, скасувавши конституційну реформу 2004 року і повернувши необмежені повноваження. Паралельно сталася неоголошена люстрація - ключові пости в органах влади зайняли вихідці з Донбасу.

Найближче оточення Януковича, яке охрестили «Сім'єю», встановило монополію в силовому та фінансово-економічного блоку уряду. Вважається, що при Януковичі стався відкат назад у демократичному розвитку України.

 

16)    Свинячий грип в Україні.

Україна пережила небачену паніку - в аптеках зникли захисні марлеві пов'язки і антигрипозні ліки, а експерти почали підраховувати кількість жертв інфекційних хвороб. Цю паніку спричинила епідемія грипу, яка почалася в Західній Україні але швидко розповсюдилася всією територією України.

Спочатку число жертв дійсно була значною - протягом дня помирали кілька десятків людей. 

 

17)    Справи проти Тимошенко та Луценко.

Печерський райсуд Києва засудив колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за підписання в 2009 році газових контрактів з Росією. І хоча вирок був винесений ім'ям України, багато всередині країни і за її межами розцінили його як помсту президента Віктора Януковича. Вперше в Україні у в'язницю був посаджений політик, за якого проголосували на президентських виборах більше десяти мільйонів людей.

Також під репресії попав і Юрій Луценко. Генпрокуратура звинуватила його в розкраданні державного майна та перевищенні службових повноважень на посаді глави МВС.

 

18)    Євро-2012 в Україні.

До цієї події країни, що приймали чемпіонат готувалися з 2007 року. Україна, яка вклала близько 120 млрд. грн., очікуваного комерційного ефекту не отримала. Країну відвідали 1,8 млн. іноземних уболівальників, які витратили близько $ 1 млрд.

У пам'ять про чемпіонат в українців залишилося кілька стадіонів, швидкісне залізничне сполучення сумнівною надійності, нові готелі, ще один термінал в столичному аеропорту "Бориспіль

Однак, завдяки Євро-2012 світ більше дізнався про Україну. Проведення чемпіонату для багатьох у світі відкрило Україну, як красиву країну з доброзичливими людьми.

 

19)  Революція Гідності.

21 листопада 2013 року на Майдані зібралися кілька тисяч людей. Перед активістами виступали опозиціонери - Віталій Кличко, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок.

28 і 29 листопада у Вільнюсі пройшов саміт "Східного партнерства", на якому Україна так і не підписала асоціацію. В ніч на 30 листопада бійці "Беркута" жорстоко розігнали студентів, що залишалися протестувати на головній площі столиці. "Кривавий розгін Майдану" - таку назву отримала ця подія вже на наступний день, і саме воно підштовхнуло людей до рішучих дій. 1 грудня за різними оцінками на Майдан вишли від 500 тисяч до 1 млн. протестувальників.

16 січня в Верховній Раді регіонали і комуністи з порушенням усіх процедур ухвалили «диктаторські закони». Це стало поштовхом до виходу протистояння за мирні межі. 22 січня під час протистояння на Грушевського були вбиті Сергій Нігоян, Сергій Гагікович і Михайло Жізневскій.

Найбільш драматичним етапом революції стали події в Києві 18-20 лютого, в ході яких загинули десятки протестуючих, названі в подальшому «Небесною сотнею».

21 лютого відбулося чергове віче на Майдані. Володимир Парасюк заявив, що протестувальники не будуть терпіти Януковича до грудня 2014 року. Саме це вплинуло на втечу Віктора Януковича із країни.

 

20)    Повалення режиму Януковича.

22 лютого 2014 року Верховна Рада 328 голосами підтримала постанову про відсторонення Януковича від посади президента. 25 лютого Генпрокуратура оголосила Януковича в розшук за підозрою в масових вбивствах.

Янукович, надійно сховавшись, згодом ще не раз заявляв про свою «легітимність». Крім того, він просив Володимира Путіна ввести війська в Україну.

Після втечі Януковича його резиденція "Межигір'я" відкрила двері для простих відвідувачів. 

 

21)    Анексія Криму.

Після усунення від влади Януковича в Криму стався вибух сепаратистських настроїв. Кримський парламент оголосив про проведення референдуму щодо виходу Криму зі складу України. В Криму почали діяти "зелені чоловічки" - російські військові без розпізнавальних знаків на формі. Вони блокували і захоплювали військові об'єкти, що належать Україні.

1 березня самопроголошений "глава кримського уряду" Сергій Аксьонов звернувся до Володимира Путіна із закликом "забезпечити мир і спокій" на півострові. У той же день Рада федерації РФ офіційно дала Путіну право на введення військ на територію України.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов псевдореферендум про статус півострова, за сфальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні ЄС, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

 

22)    "Народні республіки" на Донбасі. Початок гібридної війни.

Слідом за Кримом масштабні проросійські виступи почалися в Донецьку та Луганську. На чолі сепаратистів стояли тоді ще нікому не відомі самопроголошені "народні губернатори" Павло Губарєв і Валерій Болотов.

В той же день Донецька облрада прийняла рішення про проведення референдуму щодо подальшої долі Донбасу. 9 березня в Луганську і 13 березня в Донецьку сталися перші зіткнення між проукраїнськими і проросійськими силами.

Протягом квітня на Донбасі були проголошені так звані "Донецька народна республіка" і "Луганська народна республіка". Спроба проголосити "народну республіку" робилася також у Харкові, подібні плани виношувалися і відносно інших регіонів Сходу та Півдня України, але там "російська весна" за сценарієм спецслужб РФ провалилася.

Українська влада у відповідь заявила про проведення антитерористичної операції із залученням Збройних сил.

 

23)    Іловайський «котел».

Ця подія стала однією з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. В Іловайську загинуло близько тисячі військових, сотні були поранені, потрапили в полон бойовиків та пропали безвісти.

Відправною точкою боїв за Іловайськ вважається 9 серпня. 22 серпня вперше повідомляється, що ряди бойовиків підсилені частинами регулярної армії РФ. 27 серпня бойовики ДНР повідомили, що повністю взяли Іловайськ під свій контроль.

Добровольчі батальйони робили невдалі спробу вирватися з кільця в Іловайську, але поверталися на свої позиції. 29 Серпня президент РФ Володимир Путін закликав бойовиків відкрити коридор для виходу українських військ. Коридор відкривають вранці 30 серпня, але просто пройти крізь нього не вдається - колону АТО розстріляли, військові проривалися з боєм. Вихід українських сил з Іловайського котла тривав до 7 вересня.

26 вересня Семен Семенченко озвучив свою цифру (відмінну від офіційних заяв Генштабу) втрат під Іловайськом - понад 1000 осіб. Командир Азова Андрій Білецький оцінює кількість загиблих так само.

 

24)    Патрульна служба.

Влітку 2015 року в Україні з’явилася перша патрульна служба. Перші випробування випали на долю столиці. 4 липня нові поліцейські вийшли на вулиці Києва. Громадськість прийняла патрульних та натішитися не могла. Близько місяця українці захоплювалися вчинками нових патрульних, фотографувалися з ними та влаштовували акції допомоги поліцейським. Наразі нові патрульні готуються вийти на вулиці Львова та Одеси. Відбір та навчання проходить в Дніпропетровську та на Закарпатті.