Україна
23 серпня 2015
Сьогодні в Україні відзначають День державного прапора України
Раніше День прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.
news-image

Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією. Проте Київ не став першим містом України де було піднято наш прапор. Так, спочатку національний стяг з'явився над будівлями міськрад міст Стрий (Львівська обл.), Львів, Тернопіль, Житомир.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будинком парламенту. Згодом постановами Верховної Ради України від 18 вересня 1991 року «Про прапор України» і від 28 січня 1992 року «Про Державний прапор України» національному прапору фактично було надано статус офіційного прапора країни.

На честь цього свята по всій країні проводять урочисті заходи. Так, 23 серпня на Софійській площі у Києві відбудеться церемонія підняття Державного Прапора України за участю Президента України, а також церемонія урочистого підняття Державного Прапора України біля будівлі Київської міської ради та в районах міста. Водночас на Софійській площі відкриється виставка бойових прапорів частин Збройних Сил, Національної гвардії України, Держприкордонслужби, які брали участь в антитерористичній операції.

День Державного Прапора України відзначається згідно з Указом Президента № 987/2004 від 23 серпня 2004 року, щорічно цього дня.