Суспільство
12 вересня 2015
Відкрито перший музей, присвячений героям "Небесної сотні"
Зберегти важливі факти для історії вирішили в Івано-Франківську.
news-image

Відкриття музею героїв "Небесної сотні" стало знакової подією для мешканців Івано-Франківська. До міста прибули родини загиблих майданівців з усіх куточків країни, щоб ушанувати жертв трагічних подій зими 2013-2014 років, передає «Єдність» з посиланням на "Радіо Свобода".

В експозиції музею представлені знакові роботи – інсталяція з шин і каміння, саморобна зброя, щити, бочки, каски, стріляні гільзи і поряд скульптури скорботних ангелів при вході та портрети 107 загиблих майданівців – всього 600 експонатів. Особисті речі 19-річного івано-франківського студента Романа Гурика передав його батько, який очолює громадську організацію «Родина Небесної сотні». Це кросівки, в яких син був на Майдані, і рюкзак з його кров’ю.
Центральне місце займає гігантське панно - діаграма подій на Майдані, а на стінах - творчість: це й уривки віршів, пісень, гасел, знакових розмов і плакатів.

"Тут нахлинуло, накотило, знов кинуло в мандраж і в дрож, знову згадалися ті події – важкі для батьків, важкі для України», – сказав батько загиблого Устима Володимир Голоднюк.

Ідея такого музею належить художнику Роману Бончуку, який вважає цей музей новітнім і надсучасним осередком пам'яті.

В самому підході - нове бачення. Тут якщо вночі зайти, то виглядає майже як 3D, тобто експозиція врослася в структуру приміщення. Це нове бачення сучасного музею. Тут нема жодної речі, яка випадає, кожний сантиметр продуманий. Це вільна територія і кожен має право залишати елемент своєї частки, свого бачення, – зазначив художник.

Отримував путівку в життя даний музей понад 9 місяців. До його створення залучались активісти, студенти, митці, рідні загиблих, очевидці подій та усі небайдужі.