Світ
23 вересня 2015
Суд у США позбавив компанію Warner авторських прав на пісню Happy Birthday to You
Тепер позивачі мають намір стягнути з Warner / Chappell та її попередників всі гонорари з 1935 року.
news-image

Авторські права на пісню Happy Birthday to You, складену 122 роки тому, належать населенню Землі. Кожен бажаючий може виконувати її навіть з метою отримання прибутку абсолютно безкоштовно. Такий вердикт виніс у вівторок федеральний суддя Джордж Кінг в Лос-Анджелесі, передає  «Єдність».

Він постановив, що всі звукозаписні студії, які по черзі стягували мільйонні авторські гонорари за відтворення хіта, не мали на це ніякого права. Якщо вірити оцінкам фахівців, то в деяких випадках ці гонорари досягали близько 2 млн доларів щорічно.
Суддя після тривалого розгляду визнав правоту групи документалістів, які зняли фільм про історію появи Happy Birthday to You і, незважаючи на обмежені обставини, були змушені виплатити кілька тисяч доларів компанії Warner / Chappell, дочірньому підприємству звукозаписного гіганта Warner Music Group. Документалісти подали позов, щоб поставити крапку в питанні правообладанія і добилися перемоги.

Happy Birthday to You, нарешті, звільнилася від пут після 80 років. Тепер шараді кінець. Це просто неймовірно, - заявив адвокат Рендалл Ньюмен, який представляв інтереси позивачів у суді Лос-Анджелеса.

Warner / Chappell стягує гонорари за пісню з моменту поглинання в 1988 році компанії Birch Tree Group, правонаступниці Clayton F. Summy. Саме остання в 1935 році "привласнила" хіт, який традиційно виконується на днях народження.
Як ухвалив суддя, насправді Clayton F. Summy придбала право на певні фортепіанні аранжування музики, але не слів композиції.
Для Warner Music Group популярний мотив став просто золотим дном. Компанія могла вимагати гонорари з усякого, хто користувався хітом в повсякденній роботі.
Наприклад, з власника ресторану, який під відповідний акомпанемент за рахунок закладу ставить торт зі свічками на столик святкуючих день народження відвідувачів. Адже він використовує пісню в бізнесі, заради прибутку. Один з позивачів, Стів Джеймс переконаний, що компанія не цуралася нічим. Наприклад, з нього особисто вона зажадала 5 тис. доларів за використання цієї пісні в документальному фільмі 1993 року. У ньому Happy Birthday to You звучала всього 9 секунд.

Сам хіт успішно пережив випробування часом - дві світові війни, епохи буму і заходу вінілових платівок, касет, компакт-дисків, а тепер цифрових носіїв. А історія почалася в 1893 році в Кентуккі, коли вихователька дитячого саду Петті Сміт Хілл зі старшою сестрою склали пісеньку, в якій слова дещо відрізнялися від сучасного варіанта. Замість "З днем ​​народження, тебе" було "Доброго ранку". Ідея полягала в тому, щоб діти могли легко запам'ятати і повторювати рядки пісні. Сама Петті опублікувала своє творіння в збірнику і передала видавцеві свої авторські права в обмін на частину прибутку.
Тепер позивачі мають намір стягнути з Warner / Chappell і її попередників всі гонорари з 1935 року.
Третину цієї грандіозної суми отримає благодійна організація, яку визначила сім'я Хілл.

Читайте також: На відкритті саміту ООН Шакіра виконає хіт Джона Леннона