Політика
24 вересня 2015
Порошенко докладно відповів на петиції про легалізацію зброї, імпорт авто та прем'єрство Саакашвілі
Президент Петро Порошенко відповів на перші три електронні петиції, які набрали необхідні 25 тисяч голосів на його сайті.
news-image

Як повідомляє «Єдність» з посиланням на "Українську правду", у відповідь на прохання підписантів легалізувати вільне володіння зброєю, Порошенко доручив спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману скликати засідання робочої групи Конституційної комісії з прав, свобод та обов'язків людини і громадянина "із залученням до цієї роботи автора електронної петиції, представників різних політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, вчених-правознавців, експертів".

Також він нагадав, що ухвалення закону про зброю належить до компетенції Верховної Ради. Як відомо, раніше Порошенко висловлювався проти легалізації вільного володіння зброєю.

У відповідь на прохання про "скасування розмитнення і акцизного податку на імпорт авто" Порошенко нагадав, що з 30 вересня буде скасоване спеціальне мито на автомобілі, а з 1 січня планується скасування додаткового імпортного збору.

Порошенко додав, що прийняття "збалансованого рішення" потребує його всебічного розгляду Кабміном і запропонував прем'єру Арсенію Яценюку опрацювати цю проблему та ухвалити необхідні рішення.

Відповідаючи на прохання призначити одеського губернатора Міхеіла Саакашвілі прем'єр-міністром, президент навів цілу низку статей законів про те, у чиїх повноваженнях перебуває таке призначення. Він нагадав, що спершу таку пропозицію йому має подати коаліція, а вже потім він може внести її на розгляд Верховної Ради.

Також Порошенко нагадав, що у Кабміна Яценюка є імунітет до 11 грудня 2015 року, оскільки у цей день минулого року Рада затвердила його програму.

Крім того, необхідною умовою започаткування вищенаведеної процедури призначення прем'єр-міністра України є особиста згода кандидата щодо призначення на цю посаду. Однак М.Саакашвілі з цього питання не висловлювався, – додав він.

При цьому президент пообіцяв приділити порушеній у петиції проблемі "посилену увагу" на найближчих засіданнях Національної ради реформ, а також проаналізувати ефективність роботи Ради та Кабміну у напрямку прискорення реформ.

За результатами буде прийнято відповідні рішення, – запевнив Порошенко.

Як відомо, раніше Саакашвілі неодноразово заперечував можливість свого призначення прем'єром. Порошенко також заявив, що з Саакашвілі вийде хороший прем'єр-міністр Грузії, а Україна має свого керівника уряду.

Читайте також: Петицію про вільне володіння зброєю не встигли розглянути в строк