Резонанс
5 жовтня 2015
Названа причина вторгнення російського літака в повітряний простір Туреччини
У Москві назвали інцидент помилкою і запевнили, що це більше не повториться.
news-image

Російський винищувач вторгся в повітряний простір Туреччини через навігаційну помилку, повідомила Hürriyet Daily News з посиланням на турецькі військові джерела. За їх словами, про причину інциденту, що стався 3 жовтня, Росія сама поінформувала Туреччину, передає  «Єдність» із посиланням на Delfi.
Співрозмовники видання стверджують, що Су-30 знаходився в районі міста Яйладиги провінції Хатай близько двох хвилин, а потім повернувся в Сирію після попередження (в турецькому МЗС відзначали, що для перехоплення російського літака використовувалися два F-16).

За словами турецького прем'єра Ахмета Давутоглу, які наводить газета, дії Анкари будуть однакові для всіх, хто порушує повітряний простір - у збройних сил країни є на це чіткі інструкції.

Навіть якщо це буде птах, він буде перехоплений, - сказав він в інтерв'ю телеканалу Habertürk TV.

Як передають РІА Новини, Давутоглу зазначив, що Москва назвала те, що трапилося помилкою і запевнила, що це більше не повториться.

Ми зв'язалися з російською стороною по дипломатичних каналах. Нам було сказано, що Росія з повагою ставиться до турецьких кордонів, інцидент стався через непорозуміння, - констатував прем'єр.

Давутоглу, за даними Reuters, також висловив думку, що російське втручання в сирійський конфлікт призводить до його ескалації (такої ж точки зору дотримуються США).

Для Росії, яка довгий час виступала проти іноземного вторгнення в Сирію і блокувала резолюції Ради Безпеки ООН, бути залученою в (кризі -ред.) цій країні - це одночасно і суперечливий крок і рух до посилення напруженості конфлікту, - додав прем'єр-міністр.

Як повідомляла «Єдність», в понеділок, 5 жовтня, стало відомо про те, що російського посла викликали в турецьке зовнішньополітичне відомство для того, щоб висловити протест у зв'язку з порушенням повітряного простору Туреччини. 

Читайте також: Російський винищувач порушив повітряний простір Туреччини