Суспільство
7 жовтня 2015
Охорона президента Туреччини побилася в Брюсселі з поліцією Бельгії
Джерела в бельгійських спецслужбах назвали причиною інциденту "повну відсутність поваги з боку турецької охорони".
news-image

Між поліцією Бельгії та службою безпеки президента Туреччини сталися два "фізичні зіткнення" в ході візиту турецького президента Тайіпа Ердогана 4-6 жовтня в Брюссель. Про це повідомила ведуча франкомовна газета Бельгії Le Soir, передає «Єдність».
Видання посилається на дані "численних джерел" в поліції і бельгійській контррозвідці Surete ("Сюрте"). В офіційному коментарі на цю тему Surete обмежилася єдиною фразою, що взаємодія спецслужб у ході візиту була "складною і навіть напруженою".
Видання зазначає, що перше зіткнення між бельгійськими та турецькими агентами відбулося відразу після прибуття Ердогана - пізно ввечері 4 жовтня.

Близько 3 тисяч осіб (представників турецької діаспори Бельгії) зібралися на площі Стефані перед готелем, щоб вітати президента. Саме в ході цієї зустрічі перша фізична сутичка спалахнула між поліцією Брюсселя та службою охорони президента, - відзначає газета.

Друге зіткнення сталося далеко від сторонніх очей - у ході контролю приміщень перед виступом Ердогана на засіданні аналітичного інституту Егмонт в урядовій резиденції Валь Дюшесс.

Бельгійські служби безпеки вважали, що це їх завдання - забезпечувати контроль приміщень, оскільки їм доручено забезпечення охорони президента Туреччини на бельгійській території, проте турецькі охоронці вирішили провести перевірку самостійно, - повідомила газета.
У розпал суперечки співробітник служби безпеки президента Туреччини завдав удар ліктем агенту бельгійської служби охорони, колеги якого негайно збили турка з ніг. Спокій швидко відновився, - повідомило видання.

Джерела газети в бельгійських спецслужбах назвали причиною інциденту "повну відсутність поваги з боку турецької охорони".

Тим часом інша бельгійська газета La Derniere Heure висловила своє здивування з приводу іншого аспекту візиту Ердогана до Брюсселя - блокування поліцією і закриття для публіки частини кварталу люксової торгівлі на проспекті Луїз увечері 5 жовтня, щоб дружина турецького президента могла пройтися по магазинах.