Київ
19 жовтня 2015
До Київської облради від партії «Солідарність» балотується друг Януковича, зять російського олігарха і спонсор "ДНР"
Обличчя донецького діяча впізнали на рекламних бордах столиці переселенці з Донбасу.
news-image

У Київську обласну раду від провладної партії «Солідарність» йде власник донецької мережі супермаркетів «Обжора», найяскравіший представник «донецьких» В'ячеслав Соболєв, відомий своїми симпатіями до сепаратистів. Про це повідомив журналіст та блогер Денис Казанський у виданні IV влада, передає  «Єдність».

У Києві Соболєв майже не відомий. Однак, його обличчя впізнали на рекламних бордах столиці донецькі переселенці, після чого інформація пішла гуляти у соціальних мережах. Спочатку новина здалася неправдоподібною, проте незабаром вдалося знайти офіційне підтвердження. На сайті ЦВК вказано, що В'ячеслав Соболєв балотується до обласної ради по виборчому округу №33.

Поява такого кандидата в лавах партії Петра Порошенка викликала у патріотично налаштованих донеччан замішання, що межує з шоком. Тим більше, що Соболєв вирішив йти на вибори не в Донбасі, де давно вже перестали дивуватися таким людям в списках партій «патріотичної» спрямованості, а в Київській області, до якої він ніякого відношення не має.

За які заслуги і яким чином В'ячеслав Соболєв потрапив до списку партії влади, яка у своїх рекламних роликах стверджує, що бореться з російською агресією - поки не ясно. Це ще належить з'ясувати. Зате відомо, що супермаркети «Обжора» прекрасно працюють на окупованій території. 

Торгова мережа «Обжора» після початку війни майже цілком опинилася під контролем "ДНР". Правда, на її роботі ця обставина аніскільки не позначилося. Якщо інші супермаркети були захоплені бойовиками майже відразу, то «Обжору» ця чаша благополучно оминула. Сепаратисти віджимали магазини мережі «АТБ», «Ашан», «Метро», «Лелека», «Епіцентр» у Донецьку та Луганську, і тільки «Обжора» і «Амстор» обходили стороною. По ряду свідоцтв, їм вдалося домовитися з бойовиками.

«Обжора» з радістю зустріла російське вторгнення в Україну ще коли ніякої "ДНР" не було на світі. Ще 5 квітня 2014 на касах у супермаркеті на бульварі Шевченка були монетниці, на яких карта України була оперативно підкоригована. На ній не було Криму.

Пізніше, коли «русский мир» вже захлеснув Донецьк кривавої хвилею, на касах в «Обжорах» стали роздавати листівки з агітацією за сепаратизм, а біля входу вивішували прапори "ДНР".

Нині «Обжора» в Донецьку торгує товаром за рублі, платить данину бойовикам і співпрацює з «міністерством економічного розвитку ДНР». Про це пишуть на офіційному сайті сепаратистів.

Про В'ячеслава Соболєва інформації предостатньо у відкритих джерелах. Народився він в Єнакієвому в 1972 році. У 1990-х зайнявся торгівлею. У 1997 відкрив у Донецьку перший супермаркет «Обжора». Розбагатів. У 2005 році на деякий час був призначений заступником мера Донецька Олександра Лук'янченка.

Мабуть, найцікавіша частина його біографії розпочалася в 2011 році. У квітні Соболєв одружився на колишній дружині російського співака Миколи Баскова - Світлані Шпігель. Батько Світлани Борис Шпігель - впливовий російський фармацевтичний магнат і колишній сенатор. Про їхнє весілля повідомила газета «Сегодня», що належить Рінату Ахметову. У заголовку публікації В'ячеслав Соболєв був названий другом Януковича.

Весілля дочки колишнього сенатора і фармацевтичного магната Бориса Шпігеля пройшла з розмахом в банкетному залі ресторану« Метрополь », де кілька днів тому святкувала свій день народження Алла Пугачова. Це вже другий шлюб Світлани. Нинішнім її обранцем став 39-річний підприємець В'ячеслав Соболєв. Він відомий на батьківщині не лише як колишній заступник голови правління компанії «Нафтогаз України», а й як власник мережі продуктових магазинів «Обжора». Кажуть також, що Соболєва пов'язує давня дружба з президентом України Віктором Януковичем, - повідомило видання.

Чи пройде В'ячеслав Соболєв в Київську обласну раду, поки не відомо. Але якщо це все ж станеться, користі київському регіону це явно не принесе. Адже результати діяльності «друзів Януковича» дуже наочно видно сьогодні в їх рідному Донбасі.
На жаль, люди, відповідальні за хаос, війну і кровопролиття не тільки не відправляються на тюремні нари, а й цілком органічно вливаються в ряди нової влади. І від таких невеселих метаморфоз опускаються руки навіть у самих стійких і послідовних патріотів.