Події
26 жовтня 2015
В ООН передали докази злочинів проти людяності у Донбасі
Далегація організації Партнерство з прав людини передала Міжнародному кримінальному суду в Гаазі звернення з доказами військових злочинів та злочинів проти людяності в Україні.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на "Громадське радіо", представники організації презентували звернення, що містить понад 300 свідчень з перших рук від жертв та свідків, представникам відділу суду, що аналізує ситуацію в Україні.

За словами співробітників організації, це звернення було представлене як частина проекту, спрямованого на боротьбу з безкарністю за серйозні порушення, вчинені під час збройного конфлікту на сході України.

Загалом у рамках цього проекту ми провели 32 місії й зібрали понад 300 показань потерпілих і свідків. Звіт стосовно кожного випадку та епізоду містить обставини справи, подробиці ймовірного злочину та інформацію про можливих винних, - зазначив координатор і юрист проекту Саймон Папуашвілі. - Хоча були зафіксовані злочини, вчинені обома сторонами конфлікту, зібрані докази, насамперед, стосуються злочинів, скоєних сепаратистами.

Директор програмної ініціативи "Права людини та правосуддя" Роман Романов у Міжнародному фонді "Відродження" надав короткий огляд результатів та перспектив кримінальних проваджень, започаткованих українською владою з цього приводу.

За його словами, українські посадовці не мають достатнього потенціалу для забезпечення ефективних і неупереджених розслідувань щодо всіх повідомлень про випадки військових злочинів і злочинів проти людяності у східній Україні.

Зокрема, Романов зазначив такі перешкоди, як непрозорість дій української влади на територіях, контрольованих сепаратистами, значна політизованість розслідувань і застарілі проблеми у функціонуванні системи українського правосуддя взагалі.

Нагадаємо, 8 вересня цього року український уряд надав Міжнародному Кримінальному Суду юрисдикцію над міжнародними злочинами, скоєними на території України. Зібрані докази будуть надані Верховному прокурору, який може ініціювати повне розслідування міжнародних злочинів, що мали місце на сході України.

Читайте також: Суд ЄС скасував санкції щодо екс-заступника глави адміністрації Януковича Андрія Портнова