Київ
28 жовтня 2015
Хто може стати головним конкурентом Кличка у другому турі: прогнози експертів
Експерти спрогнозували, скільки голосів киян зможе набрати кожен з конкурентів Віталія Кличка, якщо потрапить у другий тур.
news-image

У столиці вже третій день зберігається політична інтрига: досі не ясно, хто буде битися з Віталієм Кличком у другому турі виборів мера, призначених на 15 листопада. Вчора тривав підрахунок голосів, але вирішальні цифри так і не були озвучені: голова Київської міської виборчої комісії Анатолій Сульдина сказав нам, що до сьогоднішнього вечора вони сподіваються отримати виборчу документацію з усіх 10 районів Києва, передає  «Єдність» із посиланням на Сегодня.

У вівторок вдень керівник координаційного штабу КМДА з виборів Володимир Бондаренко озвучив лише неофіційні дані: за підрахунками 56% протоколів лідирує Кличко, а після нього, практично з однаковими результатами, йдуть четверо інших кандидатів: Олександр Омельченко, Борислав Береза, Сергій Гусовський і Володимир Бондаренко. 

Втім, черговість кандидатів ще може змінитися, – говорить Бондаренко.

Експерти спрогнозували, скільки голосів киян зможе набрати кожен з конкурентів Кличко, якщо потрапить у другий тур, і оцінити їх сильні і слабкі сторони. З'ясувалося, що навіть прогнози експертів – неоднозначні.

Береза: борець, яскравий, але популіст

Шанси Борислава Берези ("Партія рішучих громадян") експерти оцінюють по-різному. Політтехнолог Катерина Одарченко вважає, що Береза – технічний проект. Йому спробували створити образ простої, сильної людини, борця. 

Він підтягує в партію лідерів думок, щоб забезпечити їй позитивний образ, але перспективи з усіх кандидатів у нього найслабші. Думаю, близько 15% голосів у другому турі, – говорить вона.

А ось політтехнолог Тарас Березовець запевняє, що Береза, хоча і популістський кандидат, але доволі яскравий, харизматичний і добре тримається на дебатах: його результат може досягти і 40%.

Гусовський: інтелігент і новачок

Сергію Гусовському ("Самопоміч") у другому турі пророкують як феєричну перемогу, так і низький результат. Тарас Березовець каже, що він може набрати і 45%, і навіть 50%+:

Він – корінний киянин. Якби його підтримував, наприклад, мер Львова Садовій, Гусовський добрав би ще відсотків 5% у першому турі. Але його кампанія не була відпрацьована, – вважає він.

Одарченко ж каже, що за Гусовського проголосують люди, які хочуть бачити щось нове.

Але у нього немає образу хорошого управлінця. Думаю, Гусовський може розраховувати на результат на рівні з партрейтингом, близько 20%, – говорить вона.

Кличко: лідер перегонів з великим бюджетом

На руку Кличку, вважають експерти, грає багато факторів. По-перше, він може заробляти бонуси, використовуючи гроші міськбюджету на якісь інфраструктурні проекти. Але й бюджет політкампанії у нього дуже великий, тому у нього багато агітаторів і грамотно вибудувана іміджева складова.

До команди Кличка є питання, говорить Одарченко. Але в цілому це його реноме не псує, звідси і така перевага на виборах. Думки експертів сходяться: перемогти Віталія в політичному спарингу буде складно будь-якому супернику.

Омельченко: може підвести вік

Олександру Омельченку (партія "Єдність"), якщо він таки пройде у другий тур, політтехнологи дають від 25 до 40%. 

Це найвдаліший суперник для Кличка, враховуючи його вік (йому 77 – авт.): на нього орієнтовані ті виборці, які пам'ятають його мерство (та й то, не всі, а лише ті, кому вже забулися мінуси правління Сан Санича. – авт.). А молодь за нього не проголосує, – скептично каже Березовець.
Омельченко людина прагматична, і він готовий домовлятися з командою Кличка. Але в нього немає фінансового ресурсу для кампанії, - вважає Катерина Одарченко.

Бондаренко: потрібно міняти стиль

Думки про Володимира Бондаренка ("Батьківщина") у експертів розділилися. Одарченко дає йому більше 40%, Березовець – всього 20%.

Це теж, як і Омельченко, вікової кандидат. Люди можуть дорікнути його в тому, що він вже був при владі (главою КМДА). Тому шанси його невеликі, – вважає Березовець.

Одарченко ж говорить, що у цього кандидата хороша підтримка в Святошино, а також у Дарницькому та Деснянському районах.

Але образ сільського господарника – не зовсім той, який сприймають кияни. Можливо, йому потрібно попрацювати над стилем, щоб поліпшити шанси, - говорить Катерина Одарченко.