Політика
29 жовтня 2015
Вибори в столиці: Фінальний раунд бою за крісло мера
Схоже, що з усіх можливих варіантів другого туру виборів у Києві нас очікує найвеселіший і найцікавіший.
news-image

На четвертий день після першого туру підраховано трохи більше половини голосів, передає «Єдність».

Але все йде до того, що найбільш вірогідним конкурентом безумовного лідера виборчої кампанії, чинного мера Віталія Кличка, стане скандальний депутат із Троєщини Борислав Береза. У спину рішучому троєщинцю дихає колишній очільник Києва Олександр Омельченко. Зі збільшенням відсотка підрахованих голосів шанси кандидатів за право позмагатися з Кличком у другому турі ще можуть змінитися. Спробуємо розібрати ситуацію, що склалася на сьогодні в розрізі кожного з потенційних учасників фінального раунду бою за крісло мера.

Віталій Кличко

Вже напевно можна сказати, що чинний мер столиці за підсумками першого туру набере більше 40% голосів киян. Із цим показником він є безумовним лідером у Києві та одним із лідерів серед кандидатів у мери по Україні. Також варто відзначити, що серед кандидатів у мери від БПП «Солідарність» Кличко показав один із найкращих (якщо не найкращий) результат у країні.

У порівнянні з виборами 2014 року, на яких Кличко переміг з результатом понад 56%, цьогорічний результат показав втрати на рівні приблизно 16-17%. Також не здійснилася мрія штабу Кличка щодо перемоги в першому турі. Незважаючи на це, отриманий результат вже можна вважати більш ніж позитивним. Усі електоральні дослідження і соціологічні опитування показували, що Кличко є лідером перегонів, але майже ніхто не прогнозував більше 40%. Згідно з даними переважної більшості рейтингів Кличко повинен був отримати 30-35%. Цей результат експерти вважали досить непоганим.

Водночас майже всі кандидати значну частину своєї виборчої кампанії будували на масованій критиці і звинуваченнях Кличка та його команди. Це не могло не вплинути на зменшення цифр отриманих мером. Збільшення показників на виборах із рейтингами до голосування можуть свідчити про те що, або інформаційна кампанія проти Кличка була не досить вдалою, або про те, що його команда змогла успішно протидіяти потокам інформаційного бруду і виправити ситуацію на свою користь.

На відміну від торішніх виборів, коли суспільство ще перебувало в стані постмайданної ейфорії і голосувало за Кличка в тому числі і як за зірку спорту та чемпіона світу, то цього разу його вже оцінювали за результатами півторарічної роботи на посаді мера. Це також може свідчити, що, не дивлячись на велику кількість негараздів і проблем міста, кияни ще вірять у Кличка й чекають від нього позитивних змін у столиці.

Кличко набрав у Києві приблизно на 10% більше голосів ніж партія БПП «Солідарність», до речі головою якої він є, але це чомусь часто забувають. Зважаючи на це, також можна спрогнозувати, що на відміну від партії, Кличко, в разі дуже ймовірної перемоги в другому турі, може суттєво зміцнити свої позиції не тільки в столиці, але й як політик загальнодержавного рівня.

Слідом за Кличко розмістилися з приблизно однаковим результатом ще три-чотири кандидати, які мають шанси скласти йому компанію в другому турі. Найближчі переслідувачі чинного міського голови Києва набирають приблизно в чотири рази менше голосів, що дає йому високі шанси на перемогу. З різницею приблизно у піввідсотка за мером йдуть Борислав Береза і Олександр Омельченко.

Борислав Береза

Будемо відверті, Береза є для Кличка найбільш небажаним і важким супротивником у другому турі. Без реальних шансів на перемогу, він у той же час може створити багато неприємностей Кличку, суттєво ускладнити ведення другого туру кампанії і зіпсувати присмак перемоги, ціна якої може дуже зрости.

Чим складніші часи переживає країна, тим вищою є популярність і шанси у різного роду радикалів та популістів у політиці. Береза - політик саме такого типу. Крім епатажної поведінки і різких заяв, якими часто розкидається цей скандальний політик, він відзначився лише тим, що деякий час був речником «Правого сектору». Також він відомий тим, що, за прикладом не менш рішучого свого колеги Ляшка, трощив зали ігрових автоматів на своєму окрузі в рамках передвиборної кампанії до Верховної Ради. Такий собі, «троєщинський гопник» у політиці. Саме образ борця за народні інтереси і приналежність до «Правого сектору» додають популярності Березі в Києві.

Треба віддати належне, його скандальність і епатажність досить медійні. Він вміє непогано говорити і добре тримається на публіці. На фоні інших ймовірних конкурентів Кличка в другому турі Береза виглядає найбільш вигідно. Молодий активний борець за справедливість явно виділяється серед підстаркуватих і сірих претендентів на те, щоб конкурувати Кличком. До того ж Береза стверджує, що в нього є гарний план, а це неабияк важливо для значної кількості його виборців із Троєщини.

Береза однозначно серед тих політиків, хто найбільше наростив свою електоральну і політичну вагу в рамках цієї виборчої кампанії. У рамках другого туру, куди він цілком ймовірно вийде, він може набрати ще більше політичних балів в особистому протистоянні з Віталієм Кличком. Щодо його шансів на перемогу в другому турі, то вони дуже примарні, якщо взагалі не відсутні. 40% Кличка нікуди не дінуться, а навпаки зростуть за рахунок виборців, що віддали свої голоси за інших кандидатів у першому турі. У Берези запас не такий великий. Навряд чи його цікавить участь у політиці на рівні міста Києва. Хоча в разі ймовірного проходження його партії 5% бар’єру, він може мати фракцію до 10 осіб у Київраді і впливати на перебіг справ у місті.

Ця кампанія показала, що Березі є куди рости, і додала йому впевненості. В подальшому «рішучий» Береза може скласти реальну конкуренцію іншому скандалісту – «радикальному» Ляшку і навіть перевершити його, як в досягненнях, так і в популізмі. Якщо дотягне в такому темпі до наступних парламентських виборів, то може спробувати потіснити «радикалів» Ляшка і провести до Верховної Ради групу «рішучих» Берези. Але це буде ще невідомо коли, підтримувати таку активність дорого, так що до того часу запал може і згаснути.

Олександр Омельченко

Може статися так, що суперником Кличка в другому турі стане саме Омельченко. Він лише на піввідсотка відстає від Берези і має всі шанси його випередити зі збільшенням кількості порахованих голосів. Порівняно з виборами мера у 2014 році, на яких Омельченко набрав 7,5%, цього разу він збільшив свій результат, набравши близько 9%.

Одними з перших були підраховані голоси в Деснянському районі Києва, де базується ядро електорату Берези. Саме цим може обумовлюватися його високий рейтинг на початку підрахунку. На відміну від нього у Омельченка електорат розміщений по Києву рівномірно. Тому не варто дивуватися, якщо результат Омельченка й інших кандидатів згодом зросте, а в Берези залишиться без змін. Це, звичайно, призведе до заяв «рішучого троєщинця» про фальсифікацію результатів волевиявлення з метою максимального використання можливостей для підвищення рейтингу в майбутньому.

Щодо Омельченка, то він може вважатися зручним для Кличка кандидатом. Реально на посаду мера він не претендує, та й розкручувати себе, обливаючи опонента брудом, у нього теж потреби не має. Скоріш за все, цим суперництвом спробує скористатися сама команда Кличка, щоб ще у більш вигідному вигляді зайти на другий термін. Ніякої інтриги, скандалів і несподіваних поворотів сюжету це ймовірне суперництво в собі не несе. Хіба штаб мера вигадає щось екстраординарне, щоб яскраво використати залишки ресурсів виділених на кампанію.

Бондаренко і Гусовський

Теоретичні шанси на участь у наступному турі київських виборів мають ще двоє представників парламентських партій – Сергій Гусовський від «Самопомочі» та Володимир Бондаренко від «Батьківщини». За підрахунком, на сьогодні у них орієнтовно по 8% голосів виборців. Отримані результати можуть потішити хіба що самих кандидатів. Їх результат – це, скоріше, результат партій, який, за нашими оцінками, при більш вдалих кандидатах був би набагато вищим. В разі відносно припустимого проходження одного з них у другий тур, це стане гарною нагодою популяризувати та просунути в Києві їх політичні партій. Також вони можуть поторгуватися з переможцем за «хлібні» посади в київській адміністрації.

Незалежно від подальших цифр, що лише закріплять уже майже відомий результат, вищезазначені кандидати, кожен по-своєму, можуть вважатися переможцями виборів у Києві. Інші кандидати на цих виборах досягли явно провальних результатів, які можуть зацікавити з метою аналізу хіба що їх самих, їх штаби та прихильників.

Автор: Сергій Валовенко