Київ
10 листопада 2015
У столиці намагаються знизити явку на вибори за допомогою "чорних" технологій - експерт
Політолог зазначив, що напередодні другого туру набирають обертів обдзвони киян з явною дезінформацією.
news-image

У другому турі виборів мера столиці відкриту «брудну» кампанію замінили приховані «чорні» піар-технології, до яких відносяться телефонні обдзвони з метою понизити явку на виборах. Так прокоментував Василь Мокан, політолог, кандидат політичних наук, повідомлення про дзвінки киянам, під час яких повідомляється про нібито відмову Кличка брати участь у фінальному етапі мерських перегонів, передає «Є!».
За словами експерта, до відкритих «брудних» технологій, як правило, у передвиборчій кампанії вдаються в першому турі. Адже, коли претендентів багато, не завжди ясно, хто є замовником поширення подібної інформації.

Наприклад, є 30 кандидатів, і кожен ллє бруд один на одного, робить відповідні листівки, наклейки, матеріали тощо, незрозуміло, хто з них обрав стратегію «брудної» боротьби, - сказав Василь Мокан.

У той же час, у другому турі, коли кандидатів тільки двоє, стає очевидно, з чийого боку надходить інформація, і тому ніхто не вдається до відкритої «брудної» кампанії, а використовують інші методи, зокрема телефонні дзвінки з метою дезінформації виборців, що сьогодні і спостерігаються в Києві.

Телефонні обдзвони - це досить конфіденційна технологія, про дзвінки знає тільки оператор, і той, хто підняв трубку. Наприклад: киянину телефонують у 3:00 ночі, представляються зі штабу Кличка і агітують підтримати чинного мера на виборах. Ясна річ, що навіть у прихильників Кличка подібні речі викличуть тільки негатив, і можуть відбити бажання у людини йти на вибори, - підкреслив експерт.

У той же час експерт зазначив, що наразі набирають обертів обдзвони киян з повідомленням про те, що Кличко нібито відмовився від участі в другому турі, і тому люди можуть не приходити на вибори.

Другий тип обдзвонів, які ми спостерігаємо зараз у столиці, це дзвінки, мета яких - дезінформувати людей і понизити явку. ЗМІ повідомляють, про дзвінки від імені КМДА з повідомленням про те, що Кличко відмовився від другого туру, тому на вибори можна не йти. Таким чином, "чорні" технологи намагаються понизити явку прихильників Кличка, - повідомив експерт.

Нагадаємо, раніше Директор департаменту благоустрою та охорони природного середовища КМДА Дмитро Білоцерковець на своїй сторінці в соцмережі повідомив, що в столиці шахраї масово обдзвонюють киян, повідомляючи про відмову Кличка брати участь у другому турі виборів.

Читайте також: Телефонні аферисти ошукують киян від імені Кличка