Події
1 грудня 2015
Корбан винен у викраденні людей і рейдерських захопленнях - заст. командира ДУК "Правий сектор"
Валентин Манько заявив, що Геннадій Корбан використовував бійців добровольчих об'єднань, відправляючи їх скоювати злочини під патріотичними гаслами.
news-image

Геннадій Корбан зробив чимало для матеріального забезпечення військових, але при цьому не забував про власне збагачення, організовуючи рейдерські захоплення підприємств та викрадення людей. Про це сьогодні повідомив на прес-конференції заступник командира Правого сектору Валентин Манько, передає кореспондент «Є!».

Про матеріальне забезпечення добровольчих батальйонів розповідати не потрібно, всі знають, як було важко, особливо на початку війни - ми задовольнялися власними заощадженнями. З виникненням волонтерського руху ситуація покращилася. Тому, коли після закінчення оборони Донецького аеропорту нас познайомили з Геннадієм Корбаном і його командою, які запропонували допомогу від Фонду оборони України, відмовлятися від цього ми просто не мали права. Вони дійсно допомогли нам жилетами, касками, тепловізорами і іншими необхідними речами, - розповів Валентин Манько.


Він зазначив, що Геннадій Корбан чимало зробив для матеріального забезпечення військових, але при цьому не забував про власне збагачення, організовуючи рейдерські захоплення підприємств та викрадення людей. При цьому, за словами Манька, Корбан активно використовував бійців добровольчих об'єднань, відправляючи їх скоювати злочини під патріотичними гаслами. Зокрема, він нагадав про викрадення керівника одного з департаментів Дніпропетровської міської ради Олександра Величка.

"Корбан знав, що ми проводимо обміни полоненими, і представив нам Величка, як сепаратиста, затриманого його людьми. Корбан переконав нас у тому, що ця операція узгоджена з СБУ і ми почали готувати процедуру обміну. Але, вже наступного дня Геннадій Олегович скасував прохання і попросив доставити Величка у прокуратуру. Таким чином, всі правоохоронні органи думали, що Величка викрали ми, і нам було важко довести зворотне. Ми цього не робили, цей громадянин був викрадений людьми Корбана з метою залякування голови Дніпропетровської міської ради Максима Романенка для того, щоб змусити його добровільно відмовитися від займаної посади. Це дало б можливість Корбану контролювати фінансові потоки міського бюджету та комунальних підприємств Дніпропетровська через підконтрольні йому підприємства та чиновників, - повідомив Валентин Манько.

За його словами, наразі Геннадій Корбан направляє слідство щодо викрадення Величка на помилковий шлях, тобто у бік добровольців та Правого сектору. Щодо затримання правоохоронцями викрадача Величка - Олега Мартинова, то Манько впевнений, що він використовувався Корбаном також наосліп, не розуміючи кінцевої мети своїх дій.

Валентин Манько також стверджує, що адвокати Геннадія Корбана пропонували йому взяти провину за викрадення Величка.

Корбан став нав'язувати мені послуги своїх адвокатів і наполягав на повному виконанні їхніх вказівок, обіцяв матеріальну підтримку мені і моїй родині. У ході зустрічі з адвокатами мені дали зрозуміти, що або я, або Мартинов повинні взяти провину на себе за викрадення Величка, і відвести удар від Корбана. Я відмовився, після чого мені було запропоновано підшукати людей, які погодяться сісти у в'язницю за злочини, скоєні Корбаном. Згодом вони зрозуміли, що домовитись зі мною не вийде, - зазначив Валентин Манько.
Корбан захотів зустрітися зі мною у Дніпропетровську 27 листопада. У цей день у мій будинок була кинута бойова граната, яка вибухнула під вікном. Після цього випадку Корбан припинив зі мною спілкуватись, - додав Манько.

За словами Валентина Манька, викрадення Величка - не єдиний факт організації злочинів Геннадієм Корбаном. Він стверджує, що за аналогічною схемою відбувались викрадення інших людей з метою захоплення бізнесу, просування "своїх людей" в органи влади і вимагання грошей.

"Це, наприклад, викрадення начальника Державного агентства земельних ресурсів Сергія Рудика, викрадення мера Марганця Олега Бідняка, викрадення начальника ДАІ Дніпропетровської області Мар'яна Блаживського. Всі ці випадки викрадення людей організовувалися Корбаном з метою особистого збагачення, - стверджує Манько. 

Як зазначив Валентин Манько, наразі за справою Величка він проходить, як свідок та повідомив, що розуміє, що своїм виступом придбав дуже сильних ворогів.

Я думаю, через кілька годин вони розгорнуть проти мене брудну кампанію у ЗМІ. Все це буде зроблено з однією метою - дати можливість Геннадію Корбану уникнути покарання, - наголосив він.

Також Валентин Манько анонсував про створення нового громадського руху, "до складу якого увійдуть справжні патріоти, що дорожать своєю Батьківщиною".