Світ
7 грудня 2015
Канцелярія президента Польщі відмовилася від картин художника українського походження
Президентські чиновники планують замінити картини.
news-image

Картини польського художника українського походження Юрія Новосільського прикрашали стіни Президентського палацу від 2012 року, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Канцелярія президента відмовилася від продовження угоди із Фондом Новосільських, який дав в оренду ці полотна.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, Фонд Новосільських не дивується такому рішенню Канцелярії.

Можна було цього очікувати. Юрій Новосільський не малював патріотичних картин і його вважають іновірцем. Він не є героєм для цього політичного угрупування, - зауважив представник Фонду Анджей Стармах.

Новосільський був одним із найвідоміших сучасних іконописців та православних теологів у Польщі. 10 картин Новосільського були позичені Президентському палацові в 2012 році, коли президентом був Броніслав Коморвський. Полотна висіли в залі поряд із каплицею.

Gazeta Wyborcza повідомляє, що представники Фонду Новосільських зателефонували до Канцелярії президента, аби обговорити умови продовження угоди, яка закінчується наприкінці року. У Канцелярії повідомили, що вони «не зацікавлені продовженням угоди».

За словами видання, президентські чиновники планують замінити твори Новосільського монументальною роботою «Свято польської кавалерії» Войцєха Коссака, що представляє парад 12 полків кавалерії перед Юзефом Пілсудським з нагоди 250-ї річниці битви під Віднем.

Полотно має дати в оренду Національний музей в Кракові. Картина висітиме у кабінеті президента Польщі. Оскільки там приймають глав держави і дипломатів, президентські чиновники хочуть, аби Анджей Дуда під час цих зустрічей міг «розмовляти про картину та при нагоді розповідати історію Польщі».

Глава держави має теж добре виглядати на фоні картини, - пише Gazeta Wyborcza.
Читайте також: Сьогодні міністр освіти Польщі повела до польських шкіл дітей з Маріуполя і Донецька