Події
15 грудня 2015
Росія перетягнула "бурові вишки Бойка" до Криму через загрозу їх арешту
Екстрена евакуація двох бурових установок "Чорноморнафтогазу" Росією може бути пов'язана з ризиком їх арешту за підготовлюваного позовом "Нафтогазу України"
news-image
Про це пише російська газета "Коммерсант", передає «Є!».

14 грудня повідомлялося, що установки В-312 і В-319 переміщені за вказівкою глави республіки Сергія Аксьонова, що пов'язано зі "складною міжнародною обстановкою і ризиками втрати життєво важливих активів".

Бурові йшли під конвоєм катерів ФСБ і ракетного катера Чорноморського флоту. Глава "Чорноморнафтогазу" Ігор Шабанов пояснив подію тим, що бурові перебували "в нейтральних водах з невизначеним міжнародним статусом".

Джерело видання, близьке до "Нафтогазу України", заявило про підготовку до подачі в Стокгольмі чи Лондоні позову щодо повернення майна "Чорноморнафтогазу". Бурові установки були куплені в 2011 р. "Чорноморнафтогазом" на кредит "Нафтогазу".

Судитися з повернення коштів компанії почали ще до анексії Криму Росією. Україна наполягає, що Одеське родовище і розташоване поруч з ним Безіменне знаходяться в її виключній економічній зоні. Наприкінці жовтня президент Петро Порошенко заявив, що країна має намір через суд повернути Одеське і Безіменне родовища.

Одеське родовище, розташоване на шельфі в 150 км на захід від Криму, в останні три роки було головним джерелом видобутку газу в Криму. Його запаси становлять 22 млрд куб. м. План видобутку на 2015 г. - 1,17 млрд кубів, або 57% від видобутку газу в республіці.

З установками В-312 і В-319 також пов'язаний корупційний скандал. Їх називають "вишками Бойка", через корупційну складову під час їх придбання. ЗМІ звинувачують в цьому міністра Міненерго часів Януковича Юрія Бойка.

Нагадаємо, 14 грудня повідомлялося, що невідоме турецьке торгове судно перешкоджало переміщенню бурової установки підприємства "Чорноморнафтогаз". 

Читайте також: Росія вкрала бурові установки "Чорноморнафтогазу" через "терористичну загрозу"