Суспільство
15 грудня 2015
Сьогодні - річниця грецької операції НКВС
За оцінками істориків, в ході операції були заарештовані від 7600 до 9400 осіб.
news-image

Щороку 15 грудня, у День пам’яті жертв «Грецької операції НКВС», українські греки вшановують пам’ять репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років, нагадує «Є!» із посиланням на Український інститут національної пам'яті.

Через масштаб репресій цей період в історії отримав назву «Великий терор». Його вістря, зокрема, спрямовувалося за національною ознакою. Підтвердженням слугують так звані «національні операції» проти окремих національних груп.

Грецька спільнота в Україні опиралася на потужну культурну традицію й разом з іншими розвиненими національними спільнотами ставала на заваді побудові суспільства «радянських людей».  

12 грудня 1937-го вийшла директива №50215 НКВД, яка дала поштовх «Грецькій операції».

Арешти пройшли в усіх місцях компактного проживання греків, зокрема в Криму, Одеській та Донецькій області, Харкові та Києві.

За оцінками істориків, в ході операції були заарештовані від 7600 до 9400 осіб, здебільшого чоловіки.

Більшість заарештованих невдовзі була розстріляна, решта – отримали 10 років ГУЛАГу.  

В результаті операції була ліквідована еліта української грецької меншини. Були закриті Маріупольський грецький театр, Маріупольський грецький педагогічний технікум, грецькі національні школи.

Удару було завдано по цілісному національному організму, невід’ємній складовій української історії та культури.

Ініціаторами спеціальних операцій проти національних меншин були персонально Й. Сталін, М. Єжов, А.Вишинський, а безпосереднім виконавцем – підконтрольний їм репресивний апарат.  

Минуло 78 років від початку «Грецької операції НКВД», втім, не можливо сказати, що відомо про всі про механізми здійснення злочину. Невідомі також місця поховань переважної більшості страчених греків.