Світ
18 грудня 2015
У Руанді проходить референдум, що дозволяє президентові правити ще 20 років
Оглядачі впевнені, що зміни до конституції будуть прийняті.
news-image

У Руанді в п'ятницю почався всенародний референдум щодо змін до Конституції, які дозволяють президентові країни Полю Кагаме залишитися на третій термін в 2017 році і згодом правити країною до 2034 року, передає  «Є!» із посиланням на ТАРС.

Зміни були схвалені обома палатами парламенту. Вони знижують термін правління глави держави з семи до п'яти років. При цьому стаття 172 вводить перехідний 7-літній період, і Кагаме має право балотуватися на пост глави держави. Потім він зможе переобратися ще два рази на п'ять років.
У четвер голосування проходило серед 37 тис руандійців за кордоном. У п'ятницю свою думку висловлять 6,4млн  виборців всередині країни.
58-річний Кагаме  займає пост президента з 2000 року.

У жовтні аналогічний референдум у Республіці Конго дозволив 71-річному президентові Дені Сассу-Нгессо продовжити більш ніж 30-річне правління. Торік спроба змінити конституцію в Буркіна-Фасо, щоб дати можливість президентові Блез Компаоре піти на третій термін, призвела до хвилювань. У результаті глава держави, який керував країною 27 років, був повалений. У цьому році рішення президента Бурунді П'єра Нкурунзіза балотуватися на третій термін викликало заворушення, загибель майже 300 людей, спробу перевороту і серію політичних убивств.

У Руанді ніяких хвилювань відзначено не було. Оглядачі впевнені, що зміни до конституції будуть прийняті.

Читайте також: У Києві 80% керівників міліції не пройшли атестацію для служби в поліції - Аваков