Політика
21 грудня 2015
"Ми з наступного дня починаємо ненавидіти владу, яку обрали", - Андрій Садовий
В ексклюзивному інтерв'ю мер Львова розповів, яким буде місто, яке так приваблює туристів з України і світу.
news-image

Мер Львова Андрій Садовий, без перебільшення, є найпопулярнішим та найуспішнішим мером України. За його дві каденції - чільником міста він працює з 2006 року - Львів перетворився на туристичну столицю України. За 10 років вирішено багато внутрішніх проблем міста. Більше того, у Львова є власна зовнішня політика. Наприклад, аеропорт цього міста першим у країні відкрив небо для світових авіаперевізників. Тому саме конкретні справи зробили регіонального мера політиком загальноукраїнського масштабу. 
В ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту «Є!» Андрій Садовий розповів, яким буде місто, яке так приваблює туристів з України і світу, про виборчі перегони та про майбутнє українців.

- Андрію Івановичу, як ви можете охарактеризувати цьогорічну передвиборчу кампанію?

- Якщо говорити про місто Львів, то для мене велика честь працювати міським головою і третій раз скласти присягу на вірність громаді міста. Працювати мером у Львові – це найвища заслуга, якою можуть нагородити громадяни рідного міста. Сама виборча кампанія була складною. Насправді вона була загальнодержавною. На цих виборах був вплив партій. І ми бачили, як у різних регіонах застосовувались не зовсім чесні технології. Якщо говорити, власне, про негатив, то його багато. Але це вже в минулому, сьогодні треба думати про завтрашній день.

- Чого очікувати львів'янам і всім українцям?

- Немає у світі жодного міста, де були б вирішені всі проблеми. Ми повинні далі дбати про комфорт мешканців. Це комунальний комфорт, це зміна ситуації у громадському транспорті, в який треба інвестувати значні кошти. Це повна модернізація очисних споруд, щоб вилучити питання неприємного запаху, який деколи турбує львів’ян. Це питання будівництва новітнього комплексу з глибинного сортування твердих побутових відходів. Це інвестиції в освіту, медицину, адже людина має бути освічена, має бути здорова. Це необхідність додатково створити 30 тисяч нових робочих місць у місті Львові.

- Львів має певне покликання, враховуючи, що це королівське, столичне місто. Ми повинні дати дороговказ, добрий дороговказ для всіх інших міст нашої держави. Львів – це душа України. Львів – це столиця, це серце. Але, ви знаєте, є технології пересадки серця. Однак душу пересадити не можна.  Відповідальність є дуже великою, тому, працюючи для людей, я зазвичай дуже радий гостям, які приїжджають до Львова. Наша задача - створити таку атмосферу, щоб вони себе почували, як дома. Тому багато буде інвестовано інтелекту, зусиль у наші театри, наші музеї. Ми маємо намір збудувати великий виставковий комплекс. Роботи багато.

- Чи дають ці вибори привід українцям для оптимізму, як ви вважаєте?

- Ви можете згадати такий період в історії України, коли б українці мали повагу до влади?

- Ні, я не можу згадати…Але чому так, як ви вважаєте?

- Ніхто не може згадати. У нас так закорінене, в українцях, що ми з наступного дня  починаємо ненавидіти владу, яку обрали. У нас не було досвіду власної держави. Ми завжди були під гнітом тих чи інших імперій. Тому сьогодні ми повинні бути відповідальними. Дуже часто, вимагаючи чогось від когось, ми повинні спитати: а що зробив я, а чи я є добрим батьком для своїх дітей, чи я є добрим для них вчителем, наставником, чи маю я для них час. А чи я є добрим працівником, якщо я працюю на підприємстві, чи я чесно працюю, чи я вчасно прихожу, чи я не «сачкую», чи я не зловживаю своїм становищем. А якщо я - керівник, чи вчасно у мене всі люди отримують заробітну платню, і вона є високого рівня, я гарантую сплату всіх податків, і зарплата є «білою». Почнімо з себе, так само, як і кожен міський голова, перед тим, як нарікати, повинен сам себе спитати: чи він все зробив, що міг, на своєму рівні. Чи керівник уряду, чи керівник держави...

- Багато говорять про розбіжності між заходом і сходом країни. Ви, як мер міста західної України, як вважаєте: як можна покращити цю ситуацію?

- Я не думаю, що сьогодні є природні чинники для агресії. Дуже часто вони є штучними. Вони створюються нашими ворогами. Я взагалі не бачу суттєвої різниці між українцями, які живуть у Франківську чи Харкові, Маріуполі, Миколаєві чи Львові. Ми всі українці, і всі маємо однакові проблеми. Ми всі знаходимось у ситуації, коли країна має дуже великий рівень корупції. Від цього всі страждають. Тут треба, ще раз наголошую, не чекати можливості глобально вирішити проблеми. Просто кожному на своєму місті слід добре робити свою роботу. Якщо до тебе хтось з агресією, то посміхнися, й може ця агресія у нього пройде. Якщо агресія на агресію, то тоді – війна, біда, трагедія. І наші вороги цим скористаються.

- Наскільки бюджет міста дозволяє вирішити по максимуму всі міські проблеми? Наскільки комфортно працюється меру з таким бюджетом сьогодні?

- На сьогодні працювати мером легше, ніж це було, наприклад, у 2006 році, коли я починав працювати. Є більше можливостей для планування і реалізації своїх планів через фінансову допомогу. Звичайно, що тих коштів не є достатньо для вирішення всіх проблем, про які ми говоримо. Кожен мер повинен визначити у своєму місті градацію проблем: перша, друга, третя … по можливості. Так простіше взяти і зробити.

- Але в Україні є безліч занедбаних міст. Виходить, що їх керівникам коштів не вистачає?

- Я бачив маленькі містечка, які дуже доглянуті. Питання в корупції. Питання фаховості керівників. Бажання, вміння і спроможності. Якщо в місті мер – господар свого слова і має поняття в управлінні, вміє підбирати якісну команду, незалежний від політичного тиску, тоді в місті все буде гаразд.

- Як ви вважаєте, чи реально українські міста зробити такими ж охайними і доглянутими, як, наприклад, польські?

- 25 років тому Польща була у набагато гіршому стані, ніж Україна. І в екологічному плані, і у багатьох інших чинниках. Вони просто зрозуміли важливість підтримки міст, місцевого самоврядування – те, що у нас називають децентралізацією, і вони почали це робити. У нас про децентралізацію говорять. Я працюю міським головою, я за останній рік не побачив децентралізації, побачив більшу централізацію. Це є той ключ, який відкриває двері до успіху. Якщо будемо мати відповідальну владу, я переконаний, кожного року ми можемо на крок, на два бути кращими.

- У сфері IТ, у сфері туризму Львів має кращу динаміку, ніж той самий Краків, польське місто. Я переконаний, що за років 7-8  ми дамо їм фору. Звичайно, що вони також будуть мати стимули краще розвиватися.

- Ми маємо багато внутрішніх проблем, ще раз наголошую,  я би навіть не говорив про зовнішні. Вирішим внутрішні проблеми, зовнішні самі собою пропадуть.

- Кандидат на посаду мера Кривого Рогу Юрій Милобог розповідав, як ви навчали його проводити передвиборчу кампанію - спілкуватися з виборцями. Адже це нетипове проведення передвиборчої кампанії для України, погодьтеся?

- Я відкрию вам таємницю – треба спілкуватись з людьми. Це потиснута рука, погляд очі в очі. Тому що люди обирають батька міста, він має їх любити, він має бути адекватним, тверезо мислити, він має бачити візію розвитку свого міста, бачення розвитку свого міста. Юрій Милобог – людина обдарована, талановита. Насправді він переміг на виборах, але через брудні фальсифікації не зміг приступити до виконання обов’язків. Я переконаний, що Верховна Рада прийме відповідальне рішення, і в Кривому Розі будуть нові вибори, де буде справедливість. Я не буду сьогодні прогнозувати результат наступних виборів, бо це було б неетично з мого боку. Але  би хотів, щоб вибори відбулися чесно. І фальсифікацій, які були у другому турі, у Кривому Розі більше ніколи не було.

- Якби Юрія Милобога народні депутати підтримали би раніше, можливо, він би переміг?

- Бачите, вибори мера  - це щось інше, ніж вибори парламентські. Обирають одну людину. І тут сам кандидат повинен бути дуже активним. Проблема виборів у Кривому Розі у тому, що команда, яка там працювала, вона не мала достатнього досвіду, і вона не могла собі навіть спрогнозувати ці фальсифікації, які будуть. Насправді розсудливі люди не можуть це планувати. Наша підтримка – вона була завжди. Але я також був не готовий, що на спеціальних дільниця будуть робити якість підтасовування і подібні речі. Тому що середній результат показував, що Юрій перемагає. Коли ми вночі були у складній ситуації, то вже на ранок наступного дня наші колеги з Верховної Ради приїхали до Кривого Рогу. І від цього часу вже місяць мої колеги там працюють. І ми все зробимо для того, щоб мешканці цього міста відчули, що справедливість є. Я думаю, що ми переможемо.

- Народне віче у Кривому Розі планує їхати у столицю. Будете допомагати в цьому криворіжцям?

-  Звичайно.

- Напередодні новорічних та різдвяних свят що б ви хотіли побажати українцям?

- Дуже непростий рік ми прожили. Ніхто не може спрогнозувати, що нас чекає завтра. Часто ми пробуємо знайти джерело енергії, аби мати більше впевненості, більше сили. Я пропоную шукати його у власній сім’ї, у власній родині – у тих близьких, котрі часто є поряд з нами, а ми, може, не маємо на них часу. Щоб у ці свята ми згадали наших батьків, хто старші – згадали дітей, щоб ми були разом за новорічним, за різдвяним столом. Щоб ми просто були разом. Якщо ми, українці, будемо разом, ми завжди переможемо!

 Автор: Яна Катасонова

Фото: прес-служба Львівської міської ради