Якими будуть податки у наступному 2016 році
У наступному році очікуються зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, збереження спрощенки та інші зміни Податкового кодексу.
news-image

Верховна Рада України проголосувала за проект Податкового кодексу України увечері 24 грудня. У так званий компромісний варіант податкового проекту, опублікований 22 грудня, були внесені додаткові зміни.

Економісти проекту "Ціна держави: популярна економіка" розповіли, за якими правилами податковим житиме Україна в 2016 році, передає «Є!» з посиланням на Ліга.net.

Податкове навантаження на фонд оплати праці знижується, а спрощена система залишається у форматі 2015 року.

Зменшення податкового тягаря на фонд оплати праці відчують громадяни, які платили єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

1. Ставка ЄСВ в 2016 році року знижена до 22%, скасовані відрахування працівника (зараз роботодавець в середньому платить близько 37%, працівник 3,6%). Верхня межа для нарахування ЄСВ збережений і піднятий до 25 мінімальних заробітних плат (34450 грн) (зараз 17 МЗП або 23426 грн).

2. Ставка ПДФО на 2016 рік Встановлено в розмірі 18% (зараз 15% з зарплат до 12180 грн, і 20% із сум перевищення над 12180 грн). Податкова соціальна пільга залишається незмінною - 50% від мінімальної заробітної плати (689 грн). У порівнянні з 2015 роком майже не змінюється коло платників, які мають право застосовувати цю податкову соціальну пільгу: вона надаватиметься для заробітних плат не вище 1930 грн (для порівняння - попереднім проектом пропонувалося збільшити рівень зарплат для застосування соціальної пільги до 4134 грн). Військовий збір (1,5%) збережений.

Що стосується єдиного податку, то відбулося пом'якшення позиції - в 2016 році року спрощена система оподаткування залишена без змін.

1. Юридичним особам зберегли право перебувати на спрощеній системі.

2. Для платників III групи зменшений річний обсяг доходу в 5 млн грн (зараз - до 20 млн грн).

3. Збільшено ставки для платників III групи: з 2% до 3% (для платників ПДВ) - і з 4% до 5% (для неплатників ПДВ);

4. Ставки єдиного податку для платників IV групи (сільгосппідприємств) підвищені в 1,8 рази;

5. На 2016 рік скасовано застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

Одним зі спірних питань у новому податковому законопроекті було питання спецрежиму ПДВ для сільськогосподарських компаній. Депутати погодили, що спецрежим з ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників буде змінюватися поступово. Зараз 100% залишається в розпорядженні платника. У 2016 році будуть діяти диференційовані підходи до розподілу нарахованих сум ПДВ для:

- Рослинництва: 15% ПДВ залишається виробнику на спецрахунку, 85% - перераховується до бюджету;
- Свинарства і птахівництва - 50% на 50%;
- Скотарство: 80% ПДВ залишається підприємству, 20% - йде до бюджету.

У той же час їм відновлено право на відшкодування ПДВ з бюджету при експорті зернових і технічних культур.

Підвищення ставок акцизного податку в 2016 році буде проходити в кілька етапів і істотно збільшить для українців вартість підакцизних товарів.

Скасована додаткове імпортне мито, дещо здешевить імпортні товари з 1 січня.

Ставки податку на нерухомість збільшені - до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. площі (встановлюють місцеві ради) (зараз 2%). У той же час скасовано пільги для складських та промислових будівель.

У 2016 році податок у розмірі 25 000 грн на рік буде братись з автомобілів вартістю понад 750 мінімальних заробітних плат або більше 1 млн грн, а також квартир і будинків площею більше 300 кв. м. і 500 кв. м. відповідно для юридичних і фізичних осіб.

Читайте також: ВР підтримала зміни до Податкового кодексу України