27 грудня 2015
Топ-10 найкращих українських кліпів 2015 року
Рік, що минає, був багатим на якісні музичні проекти, нові творчі знахідки, а також оригінальні й стильні роботи українських кліпмейкерів.
news-image

Можна із впевненістю сказати, що важкий у всіх сенсах рік налаштував українських музикантів на філософський лад. А подібні складні твори із абстрактною лексикою і кількома підтекстами вимагають неабиякої майстерності у створенні відеоряду до них. Багато подібних відеокліпів були зняті у чорно-білому лаконічному стилі, що якнайкраще розкриває втаємничений зміст пісень українських виконавців. 

Треба одразу домовитись, що підбірка складалася з великими муками, тому що талановитих виконавців в Україні вистачає, а відеороботи з року в рік дивують оригінальністю і професіоналізмом. Проте хотілося б відзначити саме ті роботи, де найвлучніше, аж до мурашок поєднуються музика, текст і відео.

 

SunSay – Выше головы

Розпочати наш Топ-10 хотілося б своєрідним гімном усім творчим людям від харківського "гуру" фьюжн-фанк-реггі стиля, екс-вокаліста гурту "5'nizza", а наразі SunSay - Андрія Запорожця. Головний меседж пісні: "Наше оружие - краски, наша сила - слова. Мы здесь, чтобы любить, а не чтобы убивать..."

Відео наповнене простими образами (море, сонце, вітер, вогнище) та простими обличчями щасливих людей. І хоча кліп вийшов восени, він абсолютно літній, теплий і затишний. Автором роботи став режисер Олександр Стеколенко, відомий співпрацею з "Океаном Ельзи", "Ляписом Трубецким" та "Brutto".

 

Океан Ельзи - Мить

Здається, коли кажеш "Океан" або Вакарчук - вже все зрозуміло і нема чого додати. Це вже свій неповторний стиль, тонкий смак і обов'язкове потрапляння до твого серця. У цьому році в музиканта вийшли три кліпи - "Не твоя війна", "Життя починається знов" і "Мить". Важко було обрати лише один, але саме в цьому, на наш погляд, найбільше проявився талант Святослава Вакарчука тихої бесіди з душею кожного слухача. Це вже інший рівень, дістатися якого можуть лише одиниці. 

 

ONUKA - Time

Монументальне, насичене міфологічними образами короткометражне кіно про мудрість, силу і зв'язок поколінь від режисера Євгена Філатова. Наприклад, двері як кордон між двома світами, якими саме - кожен глядач домислить самостійно. Це не просто кліп, це своєрідна шифровка, яку насолода розгадувати. Саме через такий глибокий зміст саме це відео на минулорічну пісню гурту увійшло до нашого Топ-10, а не інша не менш відома і улюблена робота "Місто".

 

Фагот - Мантра

Лідер "ТНМК" Фагот і його містичний відеокліп, знятий на першу сольну композицію. В основу нового відео була покладена тема одвічного протистояння добра і зла, нескінчений контраст світла і темряви, а слова «Мантри» – це справжня древня передбойова молитва козаків-характерників. Кліп дуже сильний, з самобутнім українським колоритом, а народилася його ідея у Фагота під час подій на Майдані. 

 

Воплі Відоплясова - Талалай

Практично непомітною пройшла ця нова робота від ВВ, тому хочеться відновити справедливість. І пісня, і кліп свідчать про те, що є ще молодий запал і жага почуттів у метрів українського року. І хоча сам пан Скрипка обгрунтовує ідею відео естетикою античності і епохи Відродження, "розлив молока символізує Чумацький шлях, вода - Космос", проте, на наш погляд, кліп пронизаний тонким еротизмом, пристрастю і справжністю почуттів між чоловіком і жінкою, що нечасто можуть так переконливо передати більш молоді виконавці.

До речі, в якості запрошеного гостя в кліпі знявся один з лідерів гурту "ТНМК" Олег "Фагот" Михайлюта, який теж представлений в нашому Топ-10. Він виконує в пісні партію на фаготі.

 

Крихітка - Без імені

Зовсім свіжа робота гурту "Крихітка" з оригінальною і простою подачею актуальної теми бійців і волонтерів. Цікаво, що у відеокліпі використовувались справжні повідомлення з листувань волонтерів. Про презентацію кліпа "Є!" писало раніше.

 

Джамала - Заплуталась

 

Іван Дорн - Телепорт

Іван Дорн самостійно зрежисерував цей кліп, як і попередні "Номер 24" і "Спортивная". Сюжет простий - у бокалі танцює вода, а не сам Дорн. Спецефекти на рівні любителів "веселої хімії", проте чомусь очей не відірвати. Талант, що тут казати!

 

Христина Соловій - Тримай

Неймовірно атмосферний кліп, що припаде до душі усім любителям хенд-мейду. Учасниця третього сезону "Голосу країни", яка підкорила щирістю і витонченістю свого наставника Святослава Вакарчука, Христина Соловій слова і музику написала сама. Талант дівчини змусив лідера "Океана Ельзи" стати її продюсером. Як результат – дебютний альбом. 

 

Bahroma -  На глубине

Режисером стильного чорно-білого відео виступила Ганна Копилова, яка раніше працювала з Pianoбой і "Бумбокс". У головних ролях відео – не тільки учасники групи, але і пара танцюристів творчого об’єднання Apache Сrew, які талановито і вичерпно розповідають драматичну історію своїх відносин.

Підготувала: Катерина Пилипенко

Читайте також: Російський репер заспівав у Києві та виступив проти війни (відео)