28 грудня 2015
Топ-10 "найсексуальніших" наукових відкриттів 2015 року
Рік, що минає, приніс ряд цікавих відкриттів і спостережень, які стосуються інтимних відносин різних організмів.
news-image

На перший погляд, "наука про секс" може здатися дріб'язковою або навіть непристойною областю для досліджень. Однак дуже багато мешканців рослинного і тваринного царств не змогли б жити на Землі, якби не "винайшли" статеве розмноження. Вивчення цього потаємного процесу - невід'ємна частина вивчення самого життя. «Є!» підібрало найцікавіші відкриття цього року для своїх читачів.

1 - Кальмари Пекельні вампіри

Почнемо наш рейтинг з дивовижних істот. Саме цього року вчені виявили, що кальмари, звані також пекельними вампірами, що мешкають на глибині до трьох тисяч метрів, є рекордсменами серед родичів, коли справа стосується сексуального життя.

За результатами дослідження, опублікованого журналом CurrentBiology, у пекельного вампіра секс відбувається приблизно в 100 разів частіше, ніж у інших видів кальмарів.

Справа в тому, що середньостатистичний кальмар у своєму житті проходить лише через один репродуктивний цикл. При цьому в одній самці кальмара-вампіра, яку вивчали фахівці німецького дослідницького центру GEOMAR, було виявлено 6500 життєздатних яйцеклітин (репродуктивний резерв для майбутнього нересту) і 3800 витрачених яйцеклітин. Так як за кожен нерест випускається приблизно сотня ікринок, можна припустити, що самка вже 38 раз нерестилася.

Отримані результати досліджень свідчать також і про те, що пекельні кальмари живуть довше, ніж їх мілководні родичі. В середньому, тривалість життя кальмара-вампіра становить близько 3-8 років, в той час як мілководні споріднені види живуть всього 6-18 місяців. Відкриття нагадує, що науці ще багато що належить дізнатися про мешканців морських глибин.

2 - Хробаки-гермафродити Macrostomum Hystrix

Ці мікроскопічні створення можуть розмножуватися за участю іншого представника свого виду. Але якщо раптом партнера поблизу немає, вони не гребують злучитися і самі з собою.

Для цього хробак використовує свій голкоподібний пеніс, яким протикає власну голову, що і призводить до запліднення яйцеклітини. Несамовитий процес був описаний вченими з Базельського університету в Швейцарії і Університету Білефельда в Німеччині в журналі Proceedings of the Royal Society B.

 

3 - Австралійські сумчасті миші

Представників двох видів австралійських сумчастих мишей, виявлених в Австралії в цьому році, секс в буквальному сенсі може звести в могилу. Представники виду Antechinus vandycki з півострова Тасманія і материкові Antechinus swainsonii mimetes - щетинисті, схожі на мишей тварини, що харчуються павуками і комахами.

Під час шлюбного сезону самці люто конкурують один з одним за можливість злучитися з якомога більшою кількістю партнерок, а статевагульня мініатюрних тварин може тривати більше 14 годин. Зрештою, гормони стресу просто розносять імунну систему самця, і він помирає навіть до того, як його потомство з'явиться на світ.

Вчені попереджають, що на даний час, на жаль, ці сумчасті миші знаходяться під загрозою вимирання. Але не тому що у них така бурхливе статеве життя, а через те що кліматичні зміни призводять до втрати їх місць проживання.

 

4 - Ранкові птахи

Також вчені виявили, що ранні пташки, які будять людей вранці своїм співом, піднімаються так рано зовсім не для того, щоб поснідати. Дослідники з Університету Північної Дакоти виявили, що у співочих птахів, які починають шукати собі партнера ні світ, ні зоря, шансів набагато більше: все тому що самки птахів воліють спаровуватися вранці.

Дослідники ввели групі самців співочих птахів гормон мелатонін, через що ці істоти стали спати довше. В результаті у "сонних" самців майже не з'явилося потомства. Таким чином наука в черговий раз підтвердила справедливість приказки "Хто рано встає ...".

 

5 - Ящірки

Ще, як виявилося, для самців ящірок величезною частиною їхньої ідентичності є їх пеніс. Наприклад, деякі види рептилій дивно схожі, так що в першу чергу дослідники, щоб класифікувати тварина, дивляться на його геніталії. А ще пеніси ящірок розвиваються з неймовірною швидкістю - приблизно в шість разів швидше, ніж інші частини тіла. Вчені підозрюють, що це пов'язано з тим, що самки ящірок віддають перевагу великим пенісам.

 

6 - Жаби тунгара

Самки жаб тунгара зазвичай вибирають самця, оцінюючи тон його голосу (високий) і швидкість виконання шлюбних серенад (швидке). Нове дослідження показало, що у самців з менш привабливими піснями теж є шанс знайти пару.  

Так під час експерименту до двох самців з різними голосами додавали третього з найповільнішим «басом». Коли самки чули повільний "бас" третього учасника, вони віддавали перевагу колишньому аутсайдеру - самцеві з "баритоном" і повільним темпом виконання.

Цю стратегію можна порівняти зі звичаєм брати з собою в бар менш симпатичних друзів, щоб виглядати привабливіше на їх фоні.

 

7 - Рептилії

Згідно з новим дослідженням, плазуни, які починають статеве життя рано, як правило, помирають швидше за інших родичів.

Команда вчених вивчила тривалість життя представників підряду лепідозаврів, розглянувши у цілому 1014 видів. У дослідженні крім своєї волі взяли участь 672 ящірки, змій 336, 5 двуходок і єдиний представник найдавнішого загону клювоголових - гатерія. З'ясувалося, що у рептилій більше шансів померти в юному віці, якщо вони рано досягли статевого дозрівання і відклали яйця або народили дитинчат раніше більшості своїх отноліток. У цілому виявилося, що найбільш довгоживучими є повільні види: ті, у яких поєднувалися пізніше відтворення, невелика кількість дитинчат (які були досить великих розмірів) і низька температура тіла.

Команда дослідників також виявила, що рептилії, які віддають перевагу м'ясу, розвиваються швидше і практикують статеві стосунки раніше і частіше. Травоїдні, мабуть, просто отримують менше білків з їжі, так що досягають зрілості пізніше.

 

8-10 -  Людина

Людину дослідники теж не обійшли увагою, тому останні 3 позиції стосуються саме нас з вами.

По-перше, фахівці з Університету Торонто в Міссіссога спростували популярну думку, згідно з якою чим в житті пари більше інтиму, тим вона щасливіша. Навпаки, за ідеальних відносинах секс трапляється лише раз на тиждень.

Результати дослідження стосуються , в першу чергу, людей, що знаходяться в шлюбі або мають тривалі постійні стосунки, відзначають автори роботи. Для самотніх людей зв'язок між сексом і щастям залежить від ряду інших факторів, у тому числі, від того, в контексті яких саме відносин відбувається секс, і як сама людина ставиться до статевих зв'язків без постійних відносин, зазначають учені.

По-друге, цього року Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США схвалило використання рецептурного препарату Addyi - свого роду аналога віагри для жінок. Він може допомогти тим дамам, які втратили інтерес до сексу або хочуть підвищити своє лібідо. Правда, препарат не можна поєднувати з алкоголем - це може викликати серйозні побічні ефекти, від пониження тиску до непритомності. Але це безперечно серйозний прорив у медицині.

І по-третє, саме в цьому році вчені з'ясували, що відеоігри всього за три хвилини здатні послабити тягу людини до сексу, їжі, наркотиків і алкоголю. Чим провели чітку межу між основними задоволеннями людини: або відеоігра, тобто штучний світ, або природні потреби і не завжди корисні звички.

Читайте також: Toп-10 законопроектів, які змінять країну