ТОП-10 економічних шоків для України в 2016 році
Дізнайтеся, що чекає економіку України в 2016 році.
news-image

Керівник Інституту розвитку економіки Олександр Гончаров розповів про 10 економічних криз, які відбудуться в Україні протягом 2016 року, повідомляє «Є!».

1. Відсутність кредитування з боку Європи та США.

Зараз вже ніхто не сумнівається, що ситуація в економіці України близька до катастрофічної. Прогнози Світового банку щодо України дуже тривожні: ВВП нашої держави до кінця 2015 року обвалиться до 12%, раніше передбачалося падіння всього лише на 1%. Країни Євросоюзу, США досі не оцінили зусиль наших властей. Тому нових траншів кредиту них не варто чекати. У Європи та Америки більше немає бюджетних можливостей просто так давати Україні гроші в кредит. Грошей не буде, якщо не почнеться проведення реформ та боротьба з корупцією. Про це вже було сказано віце-президентом США Джо Байденом. Чудес у західній прагматичній політиці не буває навіть під Новий рік. А без підтримки Заходу з економікою України почнеться справжня катастрофа.

 

2. Величезний ризик дефолту.

У наступному році очікується двозначна цифра інфляції та негативна динаміка в економіці, а дефіцит держбюджету навряд чи зупиниться на запланованих 3,7% від ВВП і, найімовірніше, складе новий антирекорд. І до всього цього, за оцінками аналітиків Світового банку, зовнішній борг України в 2015 році очікується на рівні 153% від рівня ВВП країни, при цьому НБУ прогнозує до кінця цього року інфляцію на рівні 44-45%. Це означає, що існує високий ризик дефолту протягом перших шести місяців 2016 року.

 

3. Відсутність європейських ринків збуту продукції.

Де ті зарубіжні ринки, на яких наші виробники будуть продавати свою продукцію в зоні вільної торгівлі України з ЄС? Якщо не створимо на початку 2016 Експортно-кредитне агентство і не станемо просуватися на європейські ринки - то буде черговий економічний шок. Необхідно приймати закон України про ЕКА і формувати мережу суб'єктів розвитку, включаючи Український банк реконструкції та розвитку, а також інститути спільного інвестування на принципах державно-приватного партнерства. Не зробимо цього в 2016 році - платіжний баланс стане ще гірше, і далі балансувати буде взагалі нічим.

 

4. Неможливість розрахуватися з державними боргами.

Як і в 2015 році, так і в 2016 році Україна витрачатиме більше, ніж заробляє. Відповідно, по відношенню до ВВП України розмір дефіциту бюджету зменшиться, проте в абсолютних цифрах, як передбачено у бюджеті-2016, він збільшиться на 7,790 мільярдів гривень. Плюс наш державний борг продовжує зростати. У 2016 році нашій країні належить виплатити за своїми зовнішніми і внутрішніми боргами 135,200 мільярдів гривень. 

 

5. Крах підприємств через величезні відсоткові ставки на кредитування.

Вітчизняна промисловість уже не витримує таких високих кредитних ставок комерційних банків. Ще два-три таких безгрошових місяці в 2016 році, і наша економіка на половину позбудеться своїх переробних виробництв. Тому що жодне підприємство реального сектора не витримає кредитування комерційними банками при обліковій ставці НБУ на рівні 22% річних.

 

6. Банківська система стане збитковою.

Корпоративні дефолти ряду великих і середніх підприємств та фінустанов в 2016 році продовжаться. Наприклад, згідно з прогнозом Міжнародного рейтингового агентства Moody's, банки України будуть зазнавати труднощів з погашенням своїх закордонних позик, які будуть отримані в 2015-2016 роках, а банківська система країни буде збитковою впродовж декількох років. Відповідно, криза в корпоративному секторі продовжить набирати обертів і в 2016 році.

 

7. Як завжди, найбільше від економічних проблем страждатимуть пересічні громадяни.

Наші пересічні громадяни і в 2016 році не зможуть звикнути до нових умов кризи та 45% рівня інфляції. Гострі переживання людей ще не скоро пройдуть, не забудуть вони своїх високих сподівань і розчарувань. А заклики влади ще тугіше "затягнути пояси", тобто менше їсти і більше працювати, тільки підсилять недовіру.

 

8. Обвал усіх проектів, які стосувалися житлово-комунального господарства.

На виплату житлових субсидій передбачено в 2016 році 35 млрд гривень (у минаючому 2015 - 24 млрд гривень). Ми всі міцно запам'ятаємо 2015 як рік безпрецедентного зростання тарифів на комунальні послуги, а багаторазове підвищення ціни на газ спричинило за собою зростання тарифів на електроенергію, холодну і гарячу воду. І як результат, зниження доходів населення зробило третину сімей неплатоспроможними. При цьому також в 2016 році доведеться відмовитися від багатьох проектів, які очікувалися. Як мінімум через різке зниження інвестиційної активності в цій галузі і нездатності далі обслуговувати раніше взяті кредити нас чекає катастрофічний обвал в реалізації більшості проектів в системі ЖКГ.

 

9. Протестні настрої в суспільстві будуть зростати.

Криза - це півбіди. Головна біда для України - це вихід з кризи. Після таких справжніх шоків на українському валютному ринку в році, що минає, правильно було б відправити у відставку главу НБУ, на думку Олександра Гончарова. Він стверджує, що повинен бути сигнал громадянському суспільству, що представники центральної влади також будуть нести відповідальність за свої грубі економічні помилки і прорахунки. Якщо цього не буде, то, відповідно, і в 2016 році можна великим чиновникам допускати масштабні помилки, і ніхто за це не відповість. А це вже після Майдану-2 "гра з вогнем" і розпалювання нових протестних настроїв.

 

10. Стрімке падіння купівельної можливості населення.

За сьогоднішнім передноворічним ажіотажем послідує в першому півріччі 2016 року тривалий і глибокий спад купівельної активності населення, оскільки на сезонний фактор накладеться значне зростання цін і те, що всі свої заощадження українці витратять в панічних закупівлях грудня 2015 року.