Події
5 січня 2016
ЄСПЛ визнав порушення Російською владою конвенції з прав людини
Європейський суд з прав людини виніс рішення проти Росії у справі про демонстрацію на Болотній площі.
news-image

Як повідомляє «Є!», повідомлення про це розміщено на сайті суду.

Стаття 11 - "Свобода зібрань", параграф перший статті 5 - "Право на свободу та особисту недоторканність", параграфи перший та третій статті 6 - "Право на справедливий судовий розгляд" Європейської конвенції з прав людини були порушені російською владою.

Таке рішення судді прийняли у рамках розгляду скарги опозиціонера Євгенія Фрумкіна, якого затримали за участь у демонстрації та присудили адмінарешт на 15 діб.

Суд постановив, що правоохоронні органи не вжили мінімальних необхідних заходів для забезпечення мирного характеру заходу.

Застосування подібних заходів може розглядатися як стримуючий фактор, спрямований на те, щоб і заявник, й інші особи згодом утримувалися від участі в акціях протесту і від активної підтримки опозиційної діяльності в цілому", - йдеться в повідомленні суду.

ЄСПЛ присудив виплатити Фрумкіну компенсацію моральної шкоди в розмірі 25 тисяч євро, а також компенсувати йому 7 тисяч євро судових витрат.

Втім, Росія скоріш за все визнає нездійсненним це рішення ЄСПЛ, оскільки наприкінці минулого року президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє Конституційному суду це робити у разі протиріччя рішень ЄСПЛ російській Конституції.

Читайте також: "Сoca-cola" вибачилася, що опублікувала карту Росії без Криму (ФОТО)