Події
11 січня 2016
Кабмін планує до кінця 2017 замінити паперові паспорта громадянина України
Кабінет міністрів планує до кінця 2017 скоротити звернення старих паперових паспортів громадянина України, замінивши їх електронними.
news-image

Як повідомляє «Є!», згідно з розпорядженням уряду №1428 від 23 грудня 2015 року, яке оприлюднене сьогодні, кабінет міністрів затвердив Концепцію створення національної системи ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

У документі зазначено, що на сьогодні в Україні діє система обліку населення, що залишилася переважно з радянських часів, коли не використовувалися електронні ресурси, і більша частина інформації зберігалася в архівах на паперових носіях.

У Концепції зазначено, що деякі держоргани створювали електронні бази даних, але ці заходи носили несистемний характер і недоліки попередньої системи були не усунуті.

Тому достовірна ідентифікація особи та надання відповідних послуг шляхом створення національної системи ідентифікації громадян України залишається важливим питанням, на якому акцентував увагу Європейський Союз у Плані дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

Реалізація концепції передбачена у два етапи. На першому будуть розроблені нові моделі ідентифікації особи та перевірки даних, ГМС з метою проведення ідентифікації буде забезпечений доступ до державних та єдиних реєстрів та іншим інформаційним базам, які знаходяться у власності держави або підприємств, установ і організацій. 

На другому етапі планується скоротити звернення старих паспортів громадянина України і ввести спеціальні програми з обміну паперових паспортів на електронні картки; оптимізувати існуючі та розробити нові послуги, інтегрувати паспорт з іншими ініціативами електронного урядування; розвинути канали доступу до нових послуг і способам електронної ідентифікації.

Читайте також: Олег Блохін: "Я би віддав Золотий м'яч Неймару"