Суспільство
13 січня 2016
Киян закликають не жертвувати гроші сумнівним "волонтерам" у метро
Представники столичного метрополітену закликали киян не жертвувати кошти неперевіреними благодійним організаціям, які збирають кошти у вагонах метро і на станціях.
news-image

Про це у вівторок, 12 січня, під час публічного обговорення збору коштів в метро заявили співробітники Лінійного управління в метрополітені поліції ГУ Національної поліції у м. Києві та представники благодійних організацій, повідомляє «Є!» з посиланням на прес-служба КП Київський метрополітен.

Сьогодні у нас зареєстровано понад 100 випадків зі збору коштів волонтерськими організаціями, всі вони об'єднані в одне провадження за статтею 190 про шахрайство, - повідомив начальник Лінійного управління в метрополітені ГУ Нацполіціі у м. Києві Віталій Биков.

Він додав, що згідно з чинним законодавством, довести випадки такого шахрайства практично неможливо.

Волонтери з фонду "Таблеточки" і волонтерського центру допомоги вимушеним переселенцям на Фроловській 9/11 підкреслили, що відповідальні благодійні організації регулярно публікують фінансові звіти і не працюють з коробками в громадському транспорті.

За словами активістки громадської Катерини Жук, яка є одним з ініціаторів законопроекту про діяльність волонтерських організації та заборону збору грошових коштів у громадському транспорті, поки більшість "людей з коробками" працюють від імені легально зареєстрованих фондів.

Вони зобов'язані звітувати один раз на рік до податкової інспекції, а реального руху коштів ніхто не може відстежити Ми не раз ловили таких за руку, - пояснила вона.


Поки цей законопроект розглядається у комітетах Верховної Ради, тому представники метрополітену разом з активістами домовилися провести інформаційну кампанію.

Вже наступного тижня на ескалаторах буде звучати звернення до пасажирів з проханням не жертвувати кошти неперевіреними організаціям Також буде опрацьована технічна можливість впровадження такого ж оголошення у вагонах і на моніторах, - підсумувала начальник прес-служби КП Київський метрополітен Наталія Макогон.

 

Читайте також: В Україні - близько 9 млн волонтерів, - нардеп