Суспільство
20 січня 2016
Екс-глава фінської розвідки: якщо ми вступимо у НАТО, Росія вживе заходів
Росія нарощує військовий потенціал, проте прямої загрози для Фінляндії не представляє. Але якщо країна вступить до НАТО, Москва точно відреагує, заявив колишній глава фінської розвідки.
news-image

Росія вживе заходів, якщо Фінляндія вступить до НАТО, і з цим фінська влада повинні рахуватися, заявив в інтерв'ю газеті Huvudstatsbladet колишній глава розвідки країни полковник Сакарі Валлінмаа, передає «Є!» із посиланням на РИА новости.

Фінляндія повинна визнати, що у нас є сусід-наддержава, яка останнім часом активно нарощувала військову міць, модернізуючи техніку, проводячи як традиційні заздалегідь заплановані навчання, так і раптові неоголошені вчення, - міркує Сакарі Валлінмаа.

Однак нарощування Росією військової потужності не означає прямої військової загрози для Фінляндії - принаймні, фінської розвідці ніяких ознак подібної загрози виявити не вдалося.

Валлінмаа, тим не менш, відзначає серйозну позицію Росії стосовно НАТО. Він вважає, що Москва вже давно намагається перешкодити Гельсінкі вступити в альянс. Російська позиція однозначна - якщо фіни приєднаються до альянсу, Москва відреагує, заявив він.

У Гельсінкі з цим доводиться рахуватися.

Звичайно, в кінцевому підсумку вступ до НАТО - це внутрішньополітичне питання для Фінляндії, але ми не можемо просто відхилити претензії сусідньої країни, знизавши плечима, - пояснив Валлінмаа.

Він звернув увагу на важливість відкритого діалогу з Росією і додав, що нинішній стан речей, при якому Фінляндія співпрацює з НАТО, але ніяких явних планів зі вступу до альянсу не має, відторгнення у Росії не викликає.

Володимир Путін перед новим роком затвердив нову стратегію національної безпеки Росії, в якій нарощування силового потенціалу НАТО позиціонується як загроза.

Валлінмаа зазначає, що ця позиція експертам давно відома.

Росія інакше дивиться на світовий порядок, і цей підхід в західні тенденції зараз не вписується, - пояснив фінський полковник.
Читайте також: Президент Фінляндії прокоментував повідомлення російських ЗМІ про замерзлого на смерть біженця на кордоні