Події
25 січня 2016
У поліції попереджають про новий вид шахрайства
Під виглядом соціальних працівників зловмисники виманюють у літніх людей грошові заощадження.
news-image

Останнім часом у Маріуполі розповсюдився новий різновид шахрайських дій – під виглядом соціальних працівників зловмисники зустрічають біля магазинів літніх бабусь з важкими сумками та допомагають їм дістатися додому. Проникнувши у житло, шахраї виманюють у літніх жінок їхні грошові заощадження. З початку року у місті зареєстровано вже 5 таких випадків. Про це повідомили у прес-службі ГУНП в Донецькій області, передає «Є!».

Для шахрайських дій зловмисники обирають найбільш вразливих жертв – як правило, це літні жінки у віці від 70 років і старше. У таких людей майже завжди є заощадження «на похорон», саме на них і полюють злочинці.

Двоє жінок підкараулюють біля магазину літню бабусю з важкими сумками та під виглядом соціальних працівників пропонують їй допомогу. Потрапивши до приміщення, шахрайки повідомляють бабусям, що їм належить отримати продуктовий набір, а ще на них чекає грошова винагорода. Щоправда, гроші лише у євровалюті, тож для того, аби їх отримати, необхідно дати решту готівкою у гривнях або обміняти купюри на гривні.

У більшості випадків приманка спрацьовує, жінки починають шукати гроші та мимоволі виказують місце, де зберігають свої заощадження. Дізнавшись про місцезнаходження грошей, шахраї відправляють довірливих жінок «за тарою», нібито необхідною для отримання продуктового набору, а за час відсутності господині витягають усе до копійки, - повідомили у відомстві.

Саме за таких обставин 19 січня мешканка Маріуполя позбулася 57 тисяч гривень.

Ще один найбільш розповсюджений на території Маріуполя різновид шахрайських дій – дзвінки на міський телефон із проханням допомогти грошима. Чому саме на міський – тому, що стаціонарні телефони залишилися, як правило, лише у людей похилого віку, на яких і розраховують злочинці.

У даному випадку ситуація класична – дзвонять від імені родичів та просять допомогти грошима. Дзвінок про допомогу надійшов на стаціонарний телефон мешканки Маріуполя 8 грудня минулого року. Цього разу шахраї продемонстрували дивовижну обізнаність у сімейних справах жертви, адже лише місяць тому дочка жінки виїхала на проживання до США та навчалася водити автомобіль. О 3 годині ночі матір розбудив дзвінок – зі слухавки вона почула, як їй здалося, голос доньки. Молода жінка плакала, казала, що збила на машині дитину та благала для владнання справи передати їй через знайомого 3 тисячі доларів США. Схвильована жінка передала шахраєві, який прибув за грошима, замовлену суму.

Через кілька днів - 20 грудня минулого року мешканець Сартани, бажаючи допомогти другу, який нібито потрапив у біду, віддав шахраям 50 тисяч гривень. 4 січня вже поточного року в селищі Урзуф Першотравневого району пенсіонери віддали шахраям 22 тисячі гривень. Як з’ясували правоохоронці, цього дня у селищі дзвонили ще кільком абонентам, змінюючи останні номери, - розповіли у прес-службі.

Але все ж таки основна маса шахрайств пов’язана з використанням новітніх технологій. Знову ж таки, це можуть бути банальні телефонні дзвінки з проханням про допомогу або навіть погрозами. Також до вас можуть зателефонувати «співробітники банку» та повідомити про «збій у системі» або «оновлення бази даних». Можна не сумніватися, що у подібних випадках кінцевою метою шахраїв буде отримання доступу до вашої банківської карти. Але для цього їм потрібні відомості про карту - код, номер картки та термін її дії. Тож ні за яких обставин не повідомляйте нікому дані своєї банківської карти. Так ви зможете залишити шахраїв ні з чим та зберегти свої заощадження. Завжди перевіряйте інформацію, про яку вам повідомляють телефоном.

Якщо у Вас виникла найменша підозра, що ви маєте справу з шахраями – негайно телефонуйте до поліції за номером «102».  

Читайте також: Житель Дніпропетровщини намагався дати прикордонникам хабара, аби його товар пропустили в Крим