Політика
25 січня 2016
До Криму їде термінова місія Ради Європи
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд сьогодні оголосив про початок роботи в Криму місії Ради Європи з прав людини.
news-image

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Ради Європи, передає «Є!».

Так, повідомляється про те, що місію очолить швейцарський дипломат Жерар Студман. Йому будуть допомагати троє членів секретаріату Ради Європи.

Відзначимо, що наразі немає інформації про те, чи погоджений візит з Україною. Зазвичай апарат Генсека зазначає це в заявах про подібні візити; в даному разі така згадка відсутня.

Варто додати, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін на своїй сторінці в Twitter повідомляв про наміри Ради Європи оцінити ситуацію в окупованому Криму.

Коментуючи рішення про направлення місії Ягланд відзначив, що "жодна делегація з міжнародної організації вдалося там побувати."

Також генсек підкреслив, що "місія буде проводитися в умовах повної незалежності і не буде торкатися будь-якого питання, пов'язаного з територіальним статусом Криму".

Такий підхід, на думку Ягланда допоможе отримати чітку і повну інформацію про стан з правами людини і переконатися, що населення Криму не залишилось поза увагою Європи.

Варто відзначити, що мандат місії охоплює всі основні питання прав людини, включаючи свободу вираження думок і свободи ЗМІ; свобода асоціацій та зборів; права меншин; і місцевого самоврядування; боротьба з корупцією і умови утримання у в'язницях.

Місія, яка починається в Криму сьогодні-завтра, має в кінці лютого або в березні підготувати доповідь з рекомендаціями для генерального секретаря Ради Європи.

Читайте також: Пьер Рішар скасував виступ в Криму