Політика
25 січня 2016
Пінчук та Коломойський знову судяться у Лондоні
Два українські олігархи відкрили новий судовий процес.
news-image

Сьогодні Верховний суд Лондона розпочне новий розгляд 2-мільярдного позову Віктора Пінчука на Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова щодо купівлі ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" в 2004 році, - передає «Є!», посилаючись на британське видання The Telegraph.


Судова війна між двома українськими олігархами триває вже третій рік. Минулого місяця адвокати Пінчука намагалися залучити до судової справи докази причетності Коломойського до серії вбивств та побиття. Зокрема, український адвокат Сергій Карпенко у Лондонському суді засвідчив, що в 2003 році Коломойський особисто погрожував йому. За свідченнями Карпенка, вже наступного місяця він був жорстоко побитий на вулиці металевою палицею, а також йому було завдано кілька ножових поранень.


Адвокати Пінчука стверджують, що нападники були пов'язані з Сергієм Нікітіним, особистим охоронцем Коломойського, який згодом став головою приватної охоронної компанії, власником якої були Коломойський та ще один відповідач, Геннадій Боголюбов.


Через кілька тижнів, 30 серпня 2003 року, в Дніпропетровську Нікітіна знайшли мертвим у річці з 10 ножовими пораненнями на тілі. Вбивцю Нікітіна також згодом знайшли мертвим, стверджуючи, що він вчинив самогубство. Проте згодом тіло було ексгумовано і виявилося, що його застрелили.
Сторона Пінчука вважає, що ці події мають стосунок до судового спору щодо власності "КЗРК". Натомість Коломойський заперечує всі звинувачення, а його адвокат Лоренс Рабінович доводить непричетність цих подій до бізнесової суперечки між двома олігархами.


Нагадаємо, центральним питанням судової справи є придбання ПАТ КЗРК підконтрольною Пінчуку компанією «Солайм» за 2 мільярди доларів восени 2004 року. Проте у березні 2005 року відбулося рейдерське захоплення підприємства, а дійсні активи не були передані компанії Пінчука. На думку позивача, рейдерське захоплення було організовано Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, тому він вимагає повернення повної суми та додатково 90 мільйонів доларів його початкових інвестицій, що надійшли на рахунок захопленого підприємства.