Суспільство
25 січня 2016
Саакашвілі і Жванецький заснували нову літературну премію
В Одесі заснували літературну премію імені Ісаака Бабеля.
news-image

Засновниками премії є Одеська обласна державна адміністрація (її голова - губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі) і Всесвітній клуб одеситів (президент - Михайло Жванецький), передає «Є!».

На сайті премії говориться, що премія передбачає просвітницькі та освітні аспекти. Вона спрямована на створення нового культурного контексту в житті міста. Премія повинна стати «інноваційної творчої майданчиком і претендувати на формування естетичних і художніх смаків сучасного суспільства».

Премію будуть присуджувати щорічно. Її співзасновниками виступають Одеський літературний музей, літературний журнал «Веселка», літературний альманах «Дерибасівська-Рішельєвська», Одеська національна наукова бібліотека і дочка письменника Лідія Бабель.

Перше нагородження відбудеться 13 липня.

22 січня віце-президент Всесвітнього клубу одеситів і редактор журналу «Фонтан» Валерій Хаїт розповідав, що премію можна буде отримати за кращу розповідь або новелу російською мовою.

Українській мові потрібно допомагати, не перешкоджаючи при цьому російській. Така моя позиція. Бабель писав російською мовою, це Одеса, ми прагнемо в Європу, до цивілізації. Не можна позбавляти місто, як і людини, його біографії, - говорив він.
Читайте також: Михайло Жванецький поділився враженнями про відвідини Одеси