Політика
26 січня 2016
Райради внесуть хаос в міське господарство, - експерт
Вибори в райради не принесуть людям жодної користі, - експерт.
news-image

Вибори в районні ради, які пройдуть в Україні  27 березня цього року, при існуючій системі законодавства не є доцільними і фактично спричинять марну витрату бюджетних коштів. Про це заявив виконавчий директор АП "POLITCONSULTANT.org" Микола Волгов, передає «Є!».


За його словами, ліквідація в 2010 році райрад не вплинула на ефективність роботи міських чиновників і сьогодні Київрада у рамках своїх повноважень і засобів цілком справляється із завданням щодо забезпечення належного функціонування міста.

"Місцеві вибори в жовтні показали, що є низка запитань до нового законодавства, зважаючи на проголошений курс на децентралізацію. Якщо зараз провести вибори в райради, ми отримаємо фактично дублюючий орган Київради в кожному районі. В існуючих правових рамках новообрані районні ради не зможуть вирішувати реальні проблеми, а будуть зайняті війною з Київрадою за право розпоряджатися комунальною власністю, "кришуванням" чергових рундуків і боротьбою районних "олігархів" за "контроль" на території. Як наслідок, при існуючій системі майбутні вибори в райради столиці не принесуть нічого, окрім розбалансування і дестабілізації системи управління містом. Від чого кияни точно не виграють"


Експерт додав, що повернення райрад збільшить витрати міста на адмінперсонал, не кажучи вже про засоби на проведення самого голосування. Самі ж кияни не готові брати участь в чергових виборах.

"Після Майдану ми обрали Президента, парламент, мера столиці, до слова двічі, і депутатів в Київраду. Явка виборців на місцевих виборах в жовтні була трохи більше 41%, в листопаді на виборах мера - 28%. Така явка - явний сигнал, що містяни втомилися від виборів і не довіряють політикам. Відповідно, там, де низька явка, відкриваються широкі можливості для підкупу і маніпуляцій, що точно не додасть легітимності обраним таким чином районним органам влади. Тим більше потрібно дати можливість проявити себе новообраному складу Київради, депутати якої, до речі, представляють інтереси усіх районів міста"


В той же час він підкреслив, що, якщо райради і зможуть довести свою корисність, то тільки після завершення реформи місцевого самоврядування (децентралізації), коли кожне місто матиме міцний запас ресурсів, яким зможе розпоряджатися і делегувати ці повноваження на районний рівень.