Події
28 січня 2016
Нардеп звинуватив Уряд у поверненні японській стороні 5 млн євро кошів Кіотського протоколу
Юрій Дерев'янко вимагатиме від НАБУ та Генпрокуратури порушення кримінальної справи.
news-image

Прем'єр - міністр України Арсеній Яценюк знайшов "стрілочників" у вигляді в.о. Міністра екології Курикіна та керівників структурних підрозділів Мінекології, щоб зняти з себе будь-яку відповідальність за бездіяльність Уряду щодо цільового використання коштів, отриманих Україною у рамках Кіотського протоколу. Про це повідомив сьогодні на брифінгу у Верховній Раді нардеп Юрій Дерев'янко, передає кореспондент «Є!»

Нардеп зазначив, що два роки тому була перша спроба вкрасти 1,8 млрд гривень за старою схемою Януковича і це вдалось зупинити. Минулого року у грудні - була друга спроба вкрасти суму у розмірі 500 млн гривень.


"Вчора ми чули гучні заяви про те, що Прем'єр-міністр оголосив, що наче б то після службового розслідування стало зрозуміло, хто саме хотів ці гроші вкрасти. Втім, я хочу проінформувати, що 29 грудня ми офіційно на брифінгу оголосили всі факти щодо грошей Кіотського протоколу та повідомили в Антикорупційне бюро, СБУ, Генпрокуратуру про те, що здійснюється розкрадання грошей та надали їм всі документи", - наголосив Юрій Дерев'янко.


За словами нардепа, за наданими фактами жоден з правоохоронних органів не порушив кримінальні справи, а у відповідь були надіслані листи із запевненням, що всі дані "беруться до уваги" або про те, що "робиться моніторинг".
Також Юрій Дерев'янко повідомив що всі факти, які він вказував у звернені до правоохоронців, підтвердились, зокрема те, що фіктивна фірма отримала замовлення на понад 500 млн гривень, надавши цінові пропозиції у 2-3 рази більше, ніж ринкові ціни.
"В даному випадку мова йде про змову організованої групи осіб, які знаходяться "дуже високо" в Уряді. Адже неможливо прийняти рішення щодо попередньої оплати для того, щоб вкрасти таку величезну суму грошей і здійснити замах на крадіжку без найвищого керівництва Уряду", - стверджує Дерев'янко.
Він також звернув увагу на те, що наразі є факт повернення грошей у сумі 5 млн євро японській компанії НЕДО в результаті того, що Уряд за два роки не зміг використати гроші Кіотського протоколу від продажу квот на користь України та українського народу .
"Це означає, що ми безповоротно втратили цю квоту на 5 млн євро, які вже по факту повернені японській стороні. А найближчим часом Уряд також повинен повернути від 1,5 млрд до 2 млрд японський стороні за невикористані кошти Кіотського протоколу. Це - частина одного великого ланцюга, який тягнеться ще від часів Революціі гідності та має відношення до Уряду Арсенія Петровича," - заявив Юрій Дерев'янко.
Нардеп повідомив, що він буде вимагати від Національного антикорупційного бюро та Генпрокуратури порушити всі необхідні кримінальні справи, зокрема, за фактом замаху на крадіжку величезної суми коштів та за фактом невикористання коштів і отримання величезних збитків державою в особливо великих розмірах від повернення коштів Кіотського протоколу японській стороні.
Як відомо, кошти, отримані за Кіотським протоколом, мали бути використані на утеплення шкіл, лікарень, дитсадків, заміну вікон, установку енергозберігаючих котлів тощо.