Суспільство
9 лютого 2016
В українців відбирають субсидії
Управління соцполітики проводить ретельні перевірки декларацій пільговиків.
news-image

Після перевірок декларацій з'ясовується: деякі примудрилися приховати, що їм належать кілька машин, будинки, квартири, повідомляє «Є!» з посиланням на "Вести". 

В результаті людям доведеться повернути державі до десяти тисяч гривень.

Ось кілька прикладів, коли отримувач субсидій "забув" вказати в декларації про майно.

Мешканка Тернополя в 2014 році оформила субсидію. Тільки забула вказати у декларації, що у її чоловіка є Mercedes 2002 роки, а також машини МАЗ і ГАЗ. Зате це не упустили в міському управлінні соцполітики. В результаті суд, згідно з реєстром рішень, постановив: жінка повинна повернути державі 2,5 тис. грн.

Житель Миколаєва не вказав в декларації автомобіль дружини, в результаті повинен повернути 1047 грн виділеної йому субсидії. Ще один житель Миколаєва забув про квартиру, в результаті суд присудив повернути в бюджет 4,2 тис. грн.

А ось лучанка винна державі 33,5 тис. грн. З них субсидія складає 10,7 тис. грн, решта - допомога малозабезпеченим сім'ям. І все через те, що перевірка знайшла у неї в Волинській області зайвий будинок в 100 кв. м і земельна ділянка, які вона також забула вказати в документах.

Також в Луцьку "постраждала" ще одна мешканка: у неї в Рівненській області виявили зайвий будинок, який вона не внесла в документи. В результаті вона повинна повернути 3,3 тис. грн. Ще один житель Луцька поплатився за племінника, який проживає з ним: у родича перевірка знайшла зайву квартиру в 29 кв. м. І тепер дядько повинен повернути 6,5 тис. грн державі.

Юристи кажуть, що зараз подібних випадків дуже багато - служби соціального захисту розсилають повідомлення про неправдиву інформацію і перерахунку субсидії. А у адвокатів з'явилася додаткова робота.

Людям вже приходять такі листи щастя. Причому там вказують, що в разі несплати будуть застосовувати санкції - штраф у 25 тис. грн. Перевіряють також інформацію не тільки за останній рік, а роки за три. Тепер електронні реєстри спростили роботу і доступ до інформації, - сказав «Вістям» адвокат Іван Ліберман.

Глава Мінсоцполітики Павло Розенко каже, що у тих, хто оформив субсидію, вклади в банках поки не перевіряють. Нагадаємо, депутати дозволили Мінфіну вимагати у фінустанов розкриття банківської таємниці на пільговиків.

Для цього потрібно буде прийняти ще ряд рішень в Кабміні, - вказав Розенко.

Адвокат Ростислав Кравець радить в першу чергу сумлінно заповнювати декларацію при оформленні субсидії.

Зрозуміло, що тепер держава буде уважно перевіряти. Те ж саме стосується і банківських вкладів, їх перевірка - справа часу, - вважає Кравець.

Економічний експерт Олександр Охріменко додає, що органи соцзабезпечення можуть також уточнити у банку, чи були у претендента на субсидію покупки на суму понад 50 тис. грн.

У разі обману почнуться проблеми, так що зараз обманювати - собі дорожче, - попереджає Охрименко.
Читайте також: Уряд компенсує субсидіями підвищення тарифів в Україні