Події
4 березня 2016
ГПУ просять розібратися з погрозами сина Авакова на адресу журналістки ICTV
Депутат від БПП Ольга Червакова просить Генеральну прокуратуру розібратися з заявою журналістки ICTV Христини Сувориної про погрози з боку сина голови МВС Олександра Авакова.
news-image

Про це вона написала у Facebook на підставі нотатки самої Суворіної в соцмережі, повідомляє «Є!».

3 березня Суворіна написала, що зустріла сина міністра Арсена Авакова на конкурсі краси і почала знімати його, після чого той пошепки погрожував їй негативними наслідками в разі виходу сюжету в ефір.

На думку Ольги Червакової, у таких діях Авакова-молодшого "містяться ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", що буде нескладно довести, оскільки в описаних діях Авакова очевидним є умисел – недопущення потрапляння в ефір відзнятого відео про нього". 

Депутат наголошує, що напередодні вступила в дію нова редакція 171 статті КК, у 1 частині якої перешкоджанням, зокрема, вважається "незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності".

Такі дії караються штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

За частиною 2 тієї статті, "вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю караються штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років".

Прошу вважати цей допис відкритим депутатським зверненням до Генерального прокурора Віктора Шокіна та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, - заявила Червакова.
"Прошу Генеральну прокуратуру України порушити кримінальне провадження і довести його до кінця. Це буде тест для всієї правоохоронної системи, чи готова вона застосовувати нову норму закону, в якій вже нема двозначних тлумачень. Ми важко приймали цей закон в парламенті, аби вам було легше довести злочини проти свободи слова", - додала вона.

Читайте також: У МВС прокоментували скандал із сином Авакова