Україна
4 березня 2016
ІноЗМІ про Україну:на війні гинуть – у державі крадуть
Огляд іноземної преси. 27 лютого – 4 березня.
news-image

Поки внутрішньополітична криза триває, а з усіх видавництв лунають заголовки про неподолану корупцію, західні ЗМІ намагаються відшукати довіру серед українських посадовців. Але надійними представниками влади для журналістів закордонних видавництв залишаються одні і ті самі люди: колишній заступник генпрокурора Віталій Касько та колишній керманич міністерства фінансів Айварас Абромавичус. Тільки цього тижня до них приєднався міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Поки їх заяви лише запевняють Захід у тому, що кінця корупції в Україні годі й чекати, цього тижня журналісти отримали новий інформаційний привід – нестачу свободи слова у державі. Ці події розглядаються особливо гостро, адже відбуваються під час кровопролитної війни.

 

Корупція, що призвела до спалаху революції в Україні, нікуди не зникне, - Washington Post

У неділю, 28 лютого, американське видання Washington Post визнало неможливість витягнення України з корупційної прірви. У своїй статті американський журналіст Ендрю Рот пояснив, чому хабарі нікуди не зникнуть.

«Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський сидить у комфортабельному офісі, що обставлений дорогими меблями з натурального дерева. За керівництво величезним міністерством, яке, щоправда більше нагадує холдингову компанію, йому платять 300 доларів.»

За словами самого Пивоварського, на сьогоднішній день Міністерство інфраструктури має у своєму розпорядженні близько 300 державних підприємств, що включають залізниці, морські порти та дороги. Через них корумповані бізнесмени, що мають свої важелі впливу у парламенті, відмивають величезні гроші. При цьому сам міністр заявляє, що намагався покінчити з корупційними схемами і приватизувати підприємства, але це йому зробити не дозволяють потужні лобістські сили у Верховній Раді.

«Це надважливо для депутатів. Якщо ці державні підприємства несподівано зникнуть і будуть приватизовані, тоді який їм з цього зиск? Вони більше не зможуть вибивати з них гроші», - так пояснив цю ситуацію міністр.

Незважаючи на весь тягар відповідальності, який має нести міністр за незадовільну роботу підконтрольної йому структури, американський журналіст відносить Пивоварського до так званої плеяди налаштованих на реформи посадовців. Він вважає, що не його провиною є корупція у міністерстві, а хабарництво та бажання депутатів зберегти злочинні правила, проти яких повстав народ під час Євромайдану.

За інформацією Washington Post, багато критиків вважають, що Президент України Петро Порошенко у поточній внутрішньополітичній кризі веде складну подвійну гру: з одного боку він підіграв збентеженим виборцям, публічно попросивши відставки Яценюка, а з іншого – через власні канали налаштовував парламент проголосувати так, щоб уряд залишився у поточному складі. На підтримку цієї думки Ендрю Рот наводить свідчення одного з українських дипломатів, ім’я якого не називає. За його інформацією, Порошенко із самого початку і не збирався відправляти уряд у відставку.

 

Україна забороняє посадовцям критикувати уряд, - Reuters

У вівторок, 1 березня, британське інформаційне агентство Reuters поставило під сумнів свободу слова в Україні. Приводом для цього стали затверджені 22 лютого Кабінетом міністрів України «Стандарти етичної поведінки державних службовців», у яких окремим пунктом була прописана вимога так званої «лояльності», а саме «утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб».

Reuters вбачає у цій постанові фактичну заборону державним службовцям публічно висловлювати власну думку стосовно своїх колег та інших державних інститутів. На думку журналіста британського видання Алессандри Прентіс, причиною такого нововведення стало висвітлення низької ефективності у боротьбі з корупцією.

Цейкрок також був негативно сприйнятий низкою українських посадовців. Особливо гостро на нього відреагувала директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Мініч. Її коментар висвітлило британське видання:

“Прочитавши та ознайомившись із документом, який створювали та поспішно приймали після виступу Айвараса Абромавичуса, усе стало на свої місця. Документ коротенький, у найкращих традиціях Сталіна та Берії… Вимоги до лояльності. Лояльності до чого? До кого? Це лаконічний КГБшний та ГПУшний підхід. Пункт 7: Лояльність передбачає: «утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб». А ви кажете: «Європа! Європа! Безвізовий режим!» Та до Соловків! Усіх нових, які не мовчать та критикують систему, корумповану владу, корумпованих чиновників, - до Соловків!»

Журналіст британського видання пов’язала такі розпорядження Кабміну з тим, що уряд Яценюка починає серйозно боятися критики. Його рейтинг вже впав до 1 відсотка, адже економіка перебуває у глибокій кризі, а конфлікт з сепаратистами на сході здається нескінченним.

Така реакція у Європі на подібні розпорядження є цілком передбачуваною. Європейці не можуть сприймати державну владу, якщо її забороняють критикувати, це абсолютно нормальна практика. Виконавча влада у європейських країнах може або вдало відповідати на критику, або втрачає довіру, і тоді йде у відставку. Брак свободи слова був однією з головних причин спалаху Євромайдану два роки тому. Європа у такий спосіб підказує, що Україна прийняттям постанов, що обмежують свободу слова, аж ніяк не вирішить політичну кризу, і це точно не наблизить державу до європейських стандартів.

 

На фоні звинувачень у корупції та притисненні свободи слова, стаття Саймона Шустера у американському журналі Time виглядає особливо вражаючою.

«Скалічені українські військові та ціна незалежності. Печальна реальність після майже двох років конфлікту», - під таким заголовком у середу, 2 березня, вийшла публікація американського журналіста.

Кореспонденти Time відвідали кілька військових шпиталів, у яких зараз живуть скалічені у зоні АТО українські військові – 41-річний сумчанин В’ячеслав Буйновський та 23-річний кіровоградець Вадим Довгорук. Обидва втратили кінцівки у бою. Незважаючи на страшні каліцтва, українські військові впевнені, що вчинили правильно, коли пішли на фронт, адже якщо б не вони, доля країни була б набагато гіршою. Але абсолютно протилежною є думка батька Довгорука.

«Народ майже нічого не змінив. Країна залишилася такою ж самою», - заявив він у інтерв’ю.

Саймон Шустер вважає, що Україна справді не змінилася, а війну поступово виграє Москва. Україна втратила вагому частину власної території, вона не контролює свої кордони, а східні області перетворилися на зруйновані анклави, які контролює Росія. Україна у такій ситуації у програшному становищі, адже Москва у будь-який момент безперешкодно може переправити на Донбас бойову техніку та своїх військових.

Журналіст відзначає, що за такої важкої ситуації для країни, її офіційна влада тільки погіршує ситуацію. Корупція тільки процвітає, політичні суперечки посадовців заблокували реформи, а народ вже починає замислюватися, чи була варта революція такої ціни.

Розчарування українською владою у західних медіа поступово стає звичайним трендом. Журналісти закордонних видань не бачать змін в Україні на краще. Особливо привертають увагу факти корупції в умовах кровопролитної війни на сході країни. Це справжній нонсенс для іноземних ЗМІ. Тепер імідж української влади ще більше погіршують напади на свободу слова у державних органах. Українська еліта в очах Заходу дискредитує сама себе. Залишається тільки сподіватися, що це розчарування не пошириться на всю країну.

 

Автор: Костянтин Рубель