Україна
11 березня 2016
ІноЗМІ про Україну: Надія на Яресько
Огляд іноземної преси. 5-11 березня.
news-image

Повідомлення про можливе призначення чинного міністра фінансів України Наталії Яресько на посаду прем'єра сколихнуло західні ЗМІ. Довгоочікувані зміни в українському керівництві, на думку європейських аналітиків, підуть на користь економіці, а також стануть важливою умовою надходження нових кредитів. Нові плани Газпрому щодо будівлі транзитних потоків в обхід України супроводжувалися антиросійською риторикою у Європі. Але головною темою тижня для іноземних видавництв стала потужна промова Надії Савченко у залі суду, яка знову викликала резонанс та критичні коментарі в бік Росії на Заході.

Інвестори схвалюють кандидатуру Наталії Яресько на посаду прем'єр-міністра, - Bloomberg

Щойно у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що міністру фінансів Наталії Яресько запропонували крісло прем’єра, американське видання Bloomberg у понеділок, 7 березня, відмітило різке зростання показників українських євробондів. Перспективу призначення керманича українськими фінансами на посаду голови уряду дуже схвально зустріли інвестори. Bloomberg навіть назвав Яресько «рятівником українського ринку облігацій».

Як повідомляють передові європейські аналітичні компанії Mint Partners Ltd. та Landesbank Berlin Investment GmbH, що спеціалізуються на фінансових дослідженнях, якщо Наталія Яресько очолить уряд, то Україна майже автоматично позбудеться 4 відсотків своїх боргів. Як передає Bloomberg, інвестори вірять, що міністр фінансів України користується повноцінною довірою Заходу, зможе вирішити проблеми внутрішньополітичної кризи, припинить корупцію у державних інститутах та подолає усі перешкоди на шляху отримання підтримки від МВФ.

Така реакція закордонних ЗМІ доводить, що Яресько справді вірять на Заході. Американське видання охарактеризувало міністра, як справжнього професіонала, якому вдалося менш ніж за два роки повернути економіку України на шлях зростання після майже дворічної рецесії. Майже усі ініціативи Яресько супроводжувалися зростанням індексів українських фінансових облігацій, навіть коли це були переговори щодо виплати боргів та просування непопулярного бюджету у парламенті.

Проте, незважаючи на протести та зовнішній тиск, поки що чинний керманич Кабміну Арсеній Яценюк не збирається іти у відставку, а у ЗМІ закликає припинити спекуляцію на тему нового прем’єр-міністра. Питання переформатування уряду скоріш за все вирішиться вже найближчим часом. Українська економіка потребує кредитів МВФ, який вже дав зрозуміти, що не поспішатиме надавати наступний транш, поки в країні не відбудуться справжні реформи, а уряд не очолить прем’єр, якому довіряють і на Заході, і у самій країні. З огляду на поточну ситуацію, такою особою може стати Яресько.

Газпром пропонує Південній Європі виключити Україну з транзитної системи, - Reuters

У понеділок, 7 березня, британське інформаційне агентство Reuters відмітило потуги російського Газпрому залишити Україну осторонь від газового потоку. За інформацією видання, російська компанія розраховує на свої тісні зв’язки з Італією та сподівається обійти Україну, як країну-транзитера природнього газу.

Проте здійснити це досить складно, адже Газпром вже намагався запустити потік через Туреччину та Болгарію до Європи, але цей проект виявився нерентабельним. Минулого тижня російська сторона висвітлила нові плани щодо запуску потоку через Чорне море до Греції та Італії. Як передає Reuters, у цьому проекті Газпром розраховує на підтримку італійської енергетичної компанії Edison та грецької DEPA, які бажають потім продавати російський газ по всій Європі.

Цей проект вперше було презентовано ще 2003 року. Тоді його назвали Interconnector Turkey Greece Italy (ITGI) Poseidon і він навіть був підтриманий Євросоюзом. Проте 2012 року від ITGI відмовилися на користь більш рентабельного проекту TAP, за яким до Європи постачається азербайджанський газ.

Відновлення інтересу до ITGI італійські посадовці зустріли несхвально. Особливо негативною по відношенню до Газпрому стала позиція прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці після запуску Росією плану Північного потоку, адже, на його думку, це подвоїть поставки газу лише до Німеччини і не враховуватиме інтереси усієї Європи.

«Я одразу сказала, що за умов сучасних політичних негараздів поки що проект навряд буде реалізовуватися», - прокоментувала цю ситуацію Емілі Стромквіст, аналітик консалтингового агентства Eurasia Group.

Навіть якщо план ITGI зазнає невдачі, європейські аналітики сходяться на тому, що Газпром все одно не залишить спроб обійти українську територію під час транзиту газу до Європи. Поточні угоди щодо транзиту між Україною та Росією діють до кінця 2019 року, і якщо Газпрому вдасться реалізувати подібний проект, це додаватиме Москві значних важелів як економічного, так і політичного впливу.

Українська героїня війни радше помре від голоду, ніж сидітиме у російській в’язниці, - Washington Post про Надію Савченко

Доля української військової, яку Росія досі утримує під вартою, продовжує привертати увагу західних медіа. Надія Савченко у середу, 9 березня, публічно назвала справу фарсом, російських суддів – маріонетками Кремля, після чого оголосила продовження голодування. Американське видання Washington Post цього ж дня опублікувало статтю, у якій різко розкритикувало як сам процес, так і усю російську судову систему.

«Російські судові процеси, як правило, є формальними та майже завжди виносять вирок не на користь підзахисного. Савченко утримують з липня, але вона намагається домогтися від посадовців опублікувати свідчення, які вони трактують, як злочин проти цивільних. За цей час в Україні вона вже стала національним героєм», - так описав процес над українкою автор статті Майкл Бернбаум. Автор також пригадав судову справу над представницями гурту Pussy Riot, що виступали у 2012 році з акцією проти Володимира Путіна і були засуджені на 2 роки позбавлення волі.

«Це вже не юридична і не політична справа: тепер це питання людяності», - прокоментувала цю ситуацію Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні.

Незважаючи на зовнішній тиск, справа Надії Савченко, що вже триває більше року, може ще затягнутися. Американські журналісти натякають на умисне затягування процесу і пов’язують це з інтересами Кремля, адже в Україні також утримуються російські військові, що були захоплені на сході, і суд над ними також затягується. На думку західних медіа, доля Савченко скоріш за все буде залежати від результатів переговорів офіційних представників Києва і Москви, які очевидно досі безуспішні.

 

Ажіотаж західних ЗМІ навколо можливого призначення Наталії Яресько на посаду прем’єр-міністра зумовлений тим, що Європа та США прагнуть кадрових змін в українській політиці. Поточний склад уряду вичерпав їх довіру. Навіть за українських військових полонених, яких незаконно утримують у Росії, доводиться більше боротися західним країнам, ніж це здійснює українська влада. Незважаючи на весь зовнішній тиск, Кремль швидше за все продовжуватиме затягувати процес над Савченко, адже поступово вона привертає все більше уваги світового співтовариства, а вимога випустити її стає першочерговою метою для світової дипломатії. Це може надати Москві додаткових козирів у переговорному процесі із західними країнами, зокрема у питанні зняття санкцій. Тому на даному етапі в інтересах Росії зберігати статус-кво та навмисно затягувати судовий процес. Надії залишається сподіватися на українських та західних дипломатів. Можливо із змінами в українських урядових колах її шанси вийти на волю та повернутися додому зростуть.

 

 

Костянтин Рубель