Політика
22 березня 2016
Нова команда Саакашвілі: боротьба з корупцією чи передвиборча гонка
"Знизимо податки і почнемо посадки"- обіцяє лідер "Руху за очищення" Михайло Саакашвілі.
news-image

20-21 березня у Дніпропетровську та Запоріжжі пройшов Антикорупційний форум, організований громадським "Рухом за очищення", повідомляє кореспондент «Є!».

Форум пройшов аншлагом попри зміну дат проведення та вельми несприятливу погоду. Реєстрація була умовною, в зал фактично могли пройти усі охочі.

На Дніпропетровському форумі радник глави Одеської ОДА Саша Боровик виступив лише в якості конферансьє - він оголошував спікерів. Починаючи форум, Боровик розповів учасникам про дніпропетровське коріння, адже його дідусь походив з Верхньодніпровська. Також Боровик згадав про "одеських бандитів", які нещодавно силою виштовхнули його із зали засідань Одеської міської ради. 

"Після цього інциденту мене не підтримали українські політики, крім Михайла Саакашвілі. Мене підтримали люди, яких я зустрів в контексті цього форуму та нашого руху. Це було неприємно, але дуже важливо, що це відбулося.",- подякував він.

 

Формат форуму був витриманий лише умовно. Оскільки глядачі мали змогу поставити питання тільки Михайлу Саакашвілі, й ті в обмеженій кількості. Після завершення заходу учасники форуму спішно покинули приміщення ДК Металургів, адже запланованого часу не вистачило на спілкування з усіма охочими. Спікери не приховували, що "Рух за очищення" у майбутньому вірогідно стане політичною партією. Тому формат Антикорупційного форуму поступово перетворився в політичну агітацію, втрачаючи ознаки формату власне форуму.

Лідер "Демократичного альянсу" Василь Гацько заявив про вкрай необхідне впровадження нового виборчого права та посилену боротьбу з корупцією.

В ексклюзивному коментарі кореспонденту «Є!» політик розповів про вірогідне об'єднання його політсили з майбутньою політичною партією "Рух за очищення".

"У середнього класу, або майбутнього середнього класу, має з'явитися свій представник. Це політична партія. Коли ми створювали "Рух за очищення", то всі прийшли туди з різними абсолютно мотиваціями. Я одразу озвучував мотивацію "Демократичного альянсу" - попри дискусійну платформу, якою є Антикорупційний форум, нам потрібна потужна політична партія, яка зможе йти на вибори", - наголосив політик.

 

Не обійшлося і без нардепа Лещенка, який з трибуни закликав учасників створювати осередки "Руху" в областях. Нардеп нагадав часи екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка, який починав свою кар'єру саме у Дніпропетровську. У ряд корупціонерів Лещенко записав Шокіна, Яценюка та нардепа Олеся Довгого, з махінаціями котрого журналіст боровся на виборах до парламенту. Він наголосив, що у прем'єри готують спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, тому є загроза, що влада у країні буде зосереджена в руках однієї політсили.

В коментарі «Є!» Лещенко розповів, що цей Рух цілком може перерости в політичну партію, тому що він об'єднав багатьох людей, які вважають, що з корупцією можливо боротися лише на рівні політичної влади.

Ще один представник президентської фракції, нардеп Світлана Заліщук зацитувала вірші української письменниці Ліни Костенко та пафосно говорила про силу українського духу. Заліщук вважає, що зміни в країні в руках кожного українця, який проявить силу духу.

В коментарі «Є!» Заліщук також зазначила, що на базі "Руху" цілком може виникнути нова політична сила.

"Поки що такого рішення не ухвалили, але якщо це відбудеться, то все буде цілком прозоро для суспільства. На даний момент діяльність "Руху за очищення" продовжується у форматі громадського руху.",- пояснила нардеп.

 

Після палкої промови Заліщук, Мустафа Найєм спантеличив присутніх зізнанням про те, що під час перемоги Майдану він не вирів у зміни в країні. Причиною розчарування активіст Революції Гідності назвав людей, які тоді стояли на сцені. Тепер нардеп переконаний, що врятувати Україну може лише віра.

"Якщо кожен, попри все, візьме на себе відповідальність, спалить мости й почне діяти, то зміни у країні можливі",- переконаний Найєм.

 

Завершився форум довгоочікуваною появою лідера "Руху за очищення", голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. Політик закликав почати повномасштабну боротьбу з корупцією, посилаючись на досвід Грузії. Значну частину своєї промови він приділив критиці чинного уряду та прем'єр-міністра. 

На запитання щодо створення нової політичної сили Саакашвілі відверто зізнався, що рішення про партію прийматиметься в найближчі тижні.

"Ми не якісь там гастролери, які їздять, щоб щось розповісти і показати. Наша мета - мобілізувати суспільство. Яку форму це прийме, ми в найближчі тижні вирішимо. Я не хотів би щоб у нас був черговий політичний проект. Будь-яка ініціатива повинна йти від людей. Поки вона йде від людей, вона буде працювати на них. Коли ініціатива йде від олігархів, вона буде працювати на олігархів. Звичайно ми будемо якісь рішення приймати. Разом з вами. Це не просто очищення, це оновлення. Політичний клас повинен повністю змінитися.",- розповів політик.

Без сумніву, разом з розповідями про те, як потрібно боротися з корупцією, нова команда на чолі з колишнім президентом Грузії активно піарить нову політичну силу. Скоріш за все, найближчим часом в Україні з'явиться нова партія. Чи отримає Саакашвілі достатню підтримку суспільства, щоб на ділі довести свої слова - покаже час.

Автори: Яна Катасонова, Альона Дутчак