Політика
1 квітня 2016
ІноЗМІ про Україну: Нарешті корумпований генпрокурор-невдаха у відставці. Настала черга прем’єра
Огляд іноземної преси. 26 березня – 1 квітня.
news-image

Цей тиждень виявився повним лютої критики українських посадовців у закордонних видавництвах. Запізніла відставка Віктора Шокіна і затяжні "прем’єрські перегони" стали головними темами. Іноземні медіа не приховують, що вже місяць чекали на те, коли український генпрокурор врешті-решт піде з посади. Тепер вони з нетерпінням очікують на завершення затяжної боротьби за крісло голови українського уряду. Також було приділено увагу скандальному судовому процесу над українським мільярдером Дмитром Фірташем, який погодився дати інтерв’ю американській пресі.

Шокін зрадив цінності Євромайдану і працював в інтересах олігархів, - New York Times

У вівторок, 29 березня, журналіст американського видання New York Times Ендрю Крамер у своїй статті прокоментував остаточне рішення Верховної Ради відправити Генерального прокурора України Віктора Шокіна у відставку.

На думку автора, вирішальним поштовхом до звільнення Шокіна з посади став міжнародний тиск на українське керівництво. Іноземні донори втомилися скаржитися на діяльність Генеральної прокуратури України у той час, як інвестовані ними гроші розкрадаються. Журналіст також назвав провальною діяльність генпрокурора на посаді, зокрема стосовно протидії корупції. Крамер зауважив, що за більш ніж рік керівництва Віктора Шокіна Генеральна прокуратура не провела жодної гучної справи у той час, як хабарництво в Україні процвітає.

Журналіст New York Times також навів ще один наріжний приклад провального керівництва Шокіна – розслідування справи так званих "діамантових прокурорів". У липні 2015 року у домівках колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та колишнього першого заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Володимира Шапакіна було знайдено дорогоцінне каміння, велика сума грошей готівкою та інші цінності, походження яких вони пояснити не змогли. Врешті-решт, справу просто закрили без пояснення причин. Незважаючи на гучність справи, усіх тих, хто займався нею, Шокін згодом звільняв. Така ж сама доля спіткала заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе, якого New York Times відніс до прозорих та налаштованих на реформи посадовців. Колишній генпрокурор звільнив його буквально за кілька годин до оголошення своєї відставки у Верховній Раді.

Іншим провалом Шокіна журналіст назвав нерозслідувані справи убивств під час Євромайдану та злочини колишніх посадовців Віктора Януковича. New York Times припустив, що це пов’язано із вагомим впливом колишніх посадовців Януковича на український політикум. Загалом, Крамер відзначив, що колишній генпрокурор зрадив цінності, які відстоювали протестувальники на Майдані під час революції, та повернувся до старих корупційних схем, досягши компромісу з олігархічними елітами.

Україна – корупційне болото, Порошенко змирився з цим, -  New York Times

Наприкінці тижня риторика англомовних ЗМІ по відношенню до Шокіна стала ще жорсткішою. У п’ятницю, 1 квітня, редактори New York Times опублікували на сайті видання статтю з приголомшливим заголовком "Непохитна корупція в Україні". Американське видання назвало Шокіна "символом української глибоко укоріненої корупційної культури" та людиною, яка заблокувала усі намагання налаштованих на реформи посадовців змінити Україну на краще.

Також Шокіну нагадали закриту ним без будь-яких пояснень кримінальну справу Миколи Злочевського, міністра охорони навколишнього природного середовища України часів Віктора Януковича. У 2014 році у Великій Британії було заарештовано 23 мільйони доларів Злочевського. Однак згодом Генеральна прокуратура під керівництвом Віктора Шокіна заявила, що жодної кримінальної справи проти міністра немає, тому з грошей, у злочинності набуття яких впевнені американські журналісти, зняли арешт.

New York Times у зв’язку з цим припустили, що президент Петро Порошенко вирішив закрити очі на корупційні схеми у країні, щоб втримати стабільність в українському політикумі. Проте американські журналісти наголосили, що і президент, і парламент, і уряд мають зрозуміти, що МВФ та країни-донори, включно з США, не можуть продовжувати викидати гроші до "такого корупційного болота", як Україна.

Наприкінці статті редактори американського видання висловили майже пряму вказівку Порошенку, закликаючи його повернути до генпрокуратури звільненого Давіда Сакварелідзе та "розпочати широку публічну дискусію стосовно обрання наступного Генерального прокурора, щоб запевнитися у тому, що ця кандидатура справді буде втілювати реформи та користуватиметься повною довірою уряду".

Гройсман погано говорить англійською та не має досвіду переговорів з іноземними кредиторами, - Foreign Policy

У понеділок, 28 березня, журналіст американського видання Foreign Policy Рід Стендіш опублікував статтю, у якій описав непримиренну боротьбу за крісло прем’єра в Україні.

З того часу, як Арсеній Яценюк "пережив" голосування за його відставку у Верховній Раді та залишився на посаді, уряд постійно страждає від внутрішньої боротьби та кулуарних конфліктів. У результаті, чинний Кабінет міністрів втратив довіру населення, а надходження надважливого траншу від МВФ було поставлено під великий сумнів.

Минулого тижня визначилися два головні кандидати на пост прем’єра: чинні Міністр фінансів Наталія Яресько та підтриманий партією президента Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, який користується довірою президента. Як відзначив у своїй статті журналіст американського видання, на відміну від Яресько, роботу якої на чолі Міністерства фінансів схвально оцінили західні аналітики та інвестори, Володимир Гройсман погано говорить англійською та не має досвіду переговорів з іноземними кредиторами, а це буде найголовнішим завданням нового українського уряду.

Протиборство між двома кандидатами на посаду прем’єр-міністра ускладнюється тим, що Гройсман вже заявив, що не включатиме Яресько до свого Кабінету міністрів. Чинний Голова Верховної Ради заявив, що на поточну посаду Яресько він призначить словацького міністра фінансів Івана Міклоша, який вже погодився обійняти посаду у новоствореному уряді. Проте і тут Гройсмана спіткала різка критика, адже Міклош не має українського громадянства і зі словацьким прощатися не збирається, тому його призначення на посаду міністра є порушенням Конституції України. Задля призначення словака, Гройсман вже встиг виступити за зміну основного закону України.

Автор наприкінці статті зауважив, що навіть якщо Гройсман і отримає необхідну кількість голосів у парламенті, щоб стати прем’єр-міністром, це не вирішить внутрішньополітичну кризу, а тільки спонукатиме закулісну боротьбу за владу серед українських посадовців.

Головним завданням було прибрати мене з України через мої погляди, - Дмитро Фірташ в інтерв’ю Bloomberg

У вівторок, 29 березня, Дмитро Фірташ у Відні дав інтерв’ю журналісту американського видання Bloomberg Райану Чілкоуту. Головними темами розмови став судовий процес над українським мільярдером в Австрії, його ймовірна співпраця з ФБР, вимога екстрадиції до США та його бізнесові зв’язки з Росією.

"Я не воюю зі Сполученими Штатами Америки, почнемо з цього. Це не війна із державою. Це боротьба із певними посадовцями в уряді США, які, скажімо, побудували погану стратегію стосовно України і її сьогодні до кінця захищають та намагаються виправдати свої погані дії", – відповів Фірташ на запитання про судовий процес та вимогу американської влади організувати його екстрадицію до США, де на нього заведено кримінальні справи через корупцію.

Американський журналіст також попросив прокоментувати чутки, поширені російськими партнерами Фірташа, про його співпрацю із ФБР та розголошення таємниць їх бізнесу в обмін на відміну екстрадиції. Український мільярдер рішуче заперечив:

"Я думаю, що це абсолютна неправда, тому що з самого початку я жодного разу не зустрічався із ФБР, я жодного разу із ними не спілкувався і нам не було про що говорити. Це абсолютна маячня. По-перше, нема що розказувати. По-друге, я нікому нічого не розказував, тому що мені нема що розказати. Я вважаю, що їх головним завданням було прибрати мене з України. Це було їх головне завдання, тому що їх не влаштовувала та позиція, яку я займав стосовно України і якою вона має бути".

На запитання стосовно того, чи варто очікувати Фірташа в Україні та чи буде він знову займатися політикою, бізнесмен недвозначно натякнув на своє повернення:

"Бізнес і політика – це пов’язані речі. Інакше це неможливо. Говорять, що якщо ти не займаєшся політикою, то політика займається тобою".

Коли авторитетна зарубіжна преса дозволяє собі відкрито давати вказівки президенту іноземної країни стосовно того, які рішення він має прийняти найближчим часом, це свідчить про те, що у країнах Заходу невдоволенню українською владою немає меж. Відставка Віктора Шокіна назрівала вже місяць тому, а її відстрочення тільки обурило іноземних інвесторів, що миттєво знайшло відображення у місцевій пресі. Суттєво погіршили імідж України також останні рішення колишнього генпрокурора, зокрема звільнення свого заступника Давіда Сакварелідзе, який користується довірою на Заході. Поступово виснажували терпіння іноземних інвесторів й затяжні переговори стосовно зміни прем’єр-міністра в Україні.

Таким чином, питання нового прем’єра залишається невирішеним у надважливий для країни час, коли економіка залежить від результатів переговорів з кредиторами, а надважливі міжнародні переговори проходять фактично без участі України. Ситуацію погіршує також те, що з огляду на загальну риторику англомовних інформаційних ресурсів, країни Заходу досить несхвально ставляться до кандидатури Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра України, незважаючи на підтримку президента та його партії.

Усе це вилилося у різку критику українського політикуму у зарубіжних медіа. Відкрите порівняння України з "корупційним болотом" та вказівки президенту свідчать про те, що Захід втратив терпіння. Фактично зараз Президент України та парламент поставлені перед вибором: або ви приймаєте правила західних інвесторів та дослухаєтеся до їх порад-вказівок, або залишаєтеся банкрутами без фінансової допомоги.

 

Автор: Костянтин Рубель