Київська влада адекватно відреагувала на банкрутство банку Хрещатик, - експерт
Найголовніше - захистити інтереси киян, в цьому плані Київська влада адекватно відреагувала на банкрутство банку "Хрещатик".
news-image

Найголовніше - захистити інтереси киян, в цьому плані Київська влада адекватно відреагувала на банкрутство банку "Хрещатик", вважає виконавчий директор АП "POLITCONSULTANT.org" Микола Волгов.
За словами експерта, міській владі належить всього 25% банку і перелік питань, на які місто могло впливати, дуже обмежений.

"У цій ситуації найголовніше - захистити киян. В цьому напрямі адміністрація міста поводиться адекватно і вже практично вирішила одне з найгостріших питань - всього за день переуклала договори з "Ощадбанком" відносно перевипуску "Картки киянина", платіжна функція якої заблокувалася. Величезним плюсом для міста також є те, що влада не допустила заборгованості перед цим банком", - сказав експерт.


Він підкреслив, що необхідно перевірити діяльність керівництва банку "Хрещатик" і притягнути винних до відповідальності.

"61% банку належить приватним особам, які, власне, і займалися управлінням, від них жодних коментарів не поступало. Мало того, на відміну від Київради, вони відмовилися докапіталізувати банк. Чому вони як власники контрольного пакету акцій, які повністю впливають на управління банком, не зробили завчасних дій і не подали в строк гарантійні листи про докапіталізацію? Правоохоронці і податкова повинні терміново втрутитися", - відмітив експерт.


Волгов заявив, що з боку міської влади зараз найголовніше - своєчасне інформування киян про усі зміни, що стосуються вкладів, які Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує виплатити 99% вкладників впродовж наступних 20 днів.

"Ймовірно, саме впродовж цього періоду, поки люди не отримають свої гроші, збережеться напруження у суспільстві. Нехай НБУ проводить свою роботу, а поліція, прокуратура і податкова - свою. Місто ж повинне максимально тримати громадян в курсі того, що усього, що відбувається. Вже зараз діалог між КМДА і киянами є, процес має непогане громадське освітлення. Тому є всі підстави припускати, що це буде одне з найменш болючих для людей банкрутство банку", - резюмував експерт.