Світ
6 квітня 2016
Експерти розповіли, навіщо російському президенту особиста армія
Володимир Путін створює Нацгвардію.
news-image

Експерти американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor вважають, що справжньою метою створення Національної гвардії в Росії є спроба президента Володимира Путіна убезпечити себе від можливої ​​нелояльності інших силових відомств, в тому числі Збройних сил, "в разі державного перевороту". Про це йдеться в звіті організації, складеному незабаром після того, як підписаний главою держави законопроект надійшов у Держдуму, повідомляє «Є!».

"Створивши Національну гвардію і призначивши Золотова на чолі цієї силової структури, Путін, можливо, прагне захистити свою адміністрацію від загрози державного перевороту. Це дозволяє припустити, що глава Кремля сумнівається, чи залишаться інші силові структури - ФСБ, Внутрішні війська МВС або навіть армія - лояльними до нього в разі державного перевороту. Будучи старанним дослідником історії Росії, Путін, мабуть, намагається уникнути небезпечної незахищеності, яку відчував його попередник Борис Єльцин під час всього свого правління ", - йдеться в тексті документа.

Американські аналітики розцінюють Національну гвардію як "особисту армію" російського президента.

"Золотов - колишній охоронець Путіна і, за наявними даними, одне з найбільш довірених осіб нинішнього глави Кремля. Точно так же, як Коржаков був для Єльцина. Призначивши Золотова главою Національної гвардії, Путін показав справжню природу цього, на перший погляд зайвого, силового відомства ", - пояснили в Stratfor.

Раніше експерти вже припускали, що Путін наказав створити гвардію на базі Внутрішніх військ МВС, щоб фактично сформувати армію для охорони чинного режиму і особисто глави держави. Також передбачається, що час створення нового підрозділу обрано невипадково: Національна гвардія може допомогти в боротьбі з незадоволеними на тлі наближення парламентських і президентських виборів.