Світ
7 квітня 2016
У Франції запровадили штрафи за купівлю сексуальних послуг
У країні налічується від 30 до 40 тисяч секс-працівників.
news-image

Французькі депутати ухвалили закон, який запроваджує штрафи до 3750 євро за купівлю сексуальних послуг, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Ті, кого визнають винними в порушенні, також повинні будуть відвідувати заняття, де їм розповідатимуть про умови, з якими стикаються повії, та про "зворотній бік проституції".

На те, аби ухвалити цей суперечливий закон, депутатам знадобилося понад два роки: ініціатива викликала суперечки між двома палатами парламенту.

Під час фінальної дискусії деякі секс-працівники влаштували протести.

Кілька десятків демонстрантів зібралися перед будівлею парламенту в Парижі із прапорами і плакатами, на одному з яких був такий напис: "Не визволяйте мене, я подбаю про себе сама".

Члени французької профспілки секс-працівників STRASS кажуть, що закон позначиться на рівні життя робітників цієї сфери, яких у країні налічується від 30 до 40 тисяч.

Першою країною, яка запровадила кримінальну відповідальність для тих, хто платить за секс (але не для повій), стала Швеція. Вона ухвалила такий закон ще у 1999 році.

Згодом цей прикладу наслідували інші країни: Норвегія - 2008 року, Ісландія - 2009 року і Північна Ірландія - 2014 року. Раніше цього року Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка закликає, аби такий закон почав діяти на всьому континенті.

Але багато груп застерігають, що ця модель зробить секс-роботу більш небезпечною.

Кетрін Стефенс, активістка Міжнародного союзу секс-працівників, розташованого в Британії, каже, що через криміналізацію працівники цієї галузі, можливо, будуть змушені "приймати клієнтів, які ховають свою ідентичність, а це допоможе тим, хто хоче практикувати насильство".

Правозахисна організація Amnesty International стверджує, що закони, спрямовані проти купівлі сексу, "означають, що секс-працівники повинні більше ризикувати, аби захистити своїх клієнтів".

Водночас прибічники закону впевнені, що він допоможе боротися з кримінальними синдикатами з торгівлі людьми.

Читайте також: Кемерон визнав, що володів часткою в офшорі