Україна
11 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Савченко просить Порошенка діяти більш рішуче в переговорах про її звільнення

Українська льотчиця Надія Савченко, утримувана Кремлем в заручниках, просить українську владу, зокрема Президента України Петра Порошенка, активізувати переговори щодо її звільнення.

Про це після зустрічі з Надією Савченко в Новочеркаському СІЗО на своїй сторінці в Фейсбуці написав її адвокат Микола Полозов.

"Президенту Порошенко Надія запропонувала діяти більш рішуче в переговорах про її звільнення. Коли вода повністю заповнює греблю, сказала Надія, в цей момент одна-єдина крапля може її прорвати. Вона і є та сама крапля. Після її звільнення почнеться ланцюгова реакція, яка приведе до звільнення інших українських політв'язнів в Росії", - розповів він.

Нагадаємо, Полозов також повідомив, що Савченко продовжує сухе голодування. За результатами аналізу її крові, велика ймовірність утворення тромбу і раптової смерті.

Шокін вважає, що Луценко не зможе стати генпрокурором

Колишній генеральний прокурор Віктор Шокін вважає, що новим генеральним прокурором має бути призначена людина, що працює в органах прокуратури.

"Я думаю, що так", - сказав він, відповідаючи на питання, чи повинен бути новим генпрокурором особа з системи судової влади.

Шокін також вважає, що голова фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Юрій Луценко не зможе працювати генпрокурором.

"Він мій хороший друг і добрий чоловік, але, наскільки я знаю, у нього немає вищої юридичної освіти", - зазначив Шокін.

Екс-генпрокурор сумнівається, що для призначення Луценка генпрокурором будуть внесені зміни в законодавство, що дозволяють йому очолити відомство.

Як повідомлялося раніше, Луценко готовий очолити Генеральну прокуратуру в разі внесення змін до законодавства. Чотири заступники генерального прокурора закликають Президента Петра Порошенка і Верховну Раду призначити новим генпрокурором кандидата, який працював в органах прокуратури.

Садовий запросив Порошенко на японський завод Fujikura

Мер Львова, глава партії "Самопоміч" Андрій Садовий запросив Президента України і майбутнього прем'єр-міністра на екскурсію по японському заводу Fujikura, на якому виготовляють комплектуючі для автомобілів провідних марок світу.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Ми 5 років боролися за цю інвестицію, 5 років долали опір і перепони державної бюрократії", - зазначив він.

Садовий нагадав, що завод Fujikura відкрив свою філію у Львівській області під Яворовом в кінці минулого року. На заводі виготовляють комплектуючі для автомобілів провідних марок світу. На сьогодні це вже 550 робочих місць, до кінця наступного року планується збільшити до 3000.

"Запрошую Президента України, майбутнього прем'єр-міністра відвідати це виробництво. Можливо такий візит направить думки вищого керівництва в напрямку поліпшення інвестиційного клімату країни. Інтриги змучують і не дають ніякого ефекту. Розвиток надихає!" - резюмував Садовий.

Замах на головного експерта у справі про збитий "Боїнг" мало на меті не дати йому виступити в Нідерландах

Метою замаху на директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександра Рувина, який є експертом з розслідування аварії малайзійського "Боїнга-777" "Малайзійських авіаліній" на Донбасі, було недопущення його запланованого доповіді в Нідерландах про обставини і причини катастрофи.

Про це заявив заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"23 листопада 2015 року в місті Гаага під час наради керівників експертних установ - учасників міжнародного кримінального розслідування представник і головний експерт від України Рувин Олександр Григорович мав виступити з остаточним доповіддю про обставини, причини збивання літака" Боїнг-777 ", оголосити висновки українських експертів , передати представникам Нідерландів матеріали експертних досліджень українських фахівців... За п'ять днів до цього, 18 листопада 2015 року, під час підготовки до міжнародної зустрічі ввечері після повернення з чергової наради експертів був скоєний замах на керівника групи експертів Рувина", - розповів Матіос на брифінгу в понеділок у Києві.

За словами А.Матіоса, замах на директора КНДІСЕ "позначився на термінах і своєчасності доповіді української сторони, причин і технічних характеристик подій, що відбувалися зі збитим літаком".

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ст.15, ч.1 ст.115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Авіакатастрофа літака Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував плановий рейс MH-17 з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року на сході Донецької області в районі села Грабово. На борту знаходилися 298 чоловік - 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Автор: Мішель Арманд.