Суспільство
24 квітня 2016
Топ-10 маловідомих туристичних місць України
Дізнайтеся про маловідомі, але надзвичайно цікаві туристичні місця нашої країни.
news-image

На території України є безліч неймовірно красивих, цікавих місць. Вам здається, що по своїй рідній країні ви вже багато подорожували та бачили все, тому треба їхати кудись за кордон, щоб побачити щось нове? «Є!» зробила підбірку найкращих маловідомих туристичних місць України, в яких ви точно ще не були. Дуже часто буває так, що не "розкручені" в плані туризму куточки нашої країни є неймовірно гарними та ще цікавішими, ніж відомі всім.

1. Крейдяні гори 

Чи знаєте ви, що на Сумщині є справжні крейдяні гори? Раніше на цьому місці був кар'єр по видобутку крейди. Варто зазначити, що крейда - це залишки скелетів морських тварин. У кар'єрах у великій кількості можна знайти так звані "чортові пальці",  - це скелети головоногих молюсків белемнітів (схожих на сучасних кальмарів). Це є доказом того, що крейдяні гори були морським дном у юрському та крейдяному періодах мезозойської ери, коли жили динозаври.

Це популярне місце для весільних та інших фотосесій, відеозйомок. З пагорбів відкривається краєвид, який захоплює подих. Річка Псел робить у цьому місці неймовірні повороти. 

Доїхати до цієї краси дуже просто. Крейдяні гори знаходяться відразу за селом Могриця Сумської області. Дорогу до них вам покаже кожен місцевий житель. Із автовокзалу міста Суми щодня декілька разів на день ходять автобуси до Могриці.

2. "Грот німф".

У районному центрі Тростянець, який знаходиться в Сумській області, є неймовірно красивий дендропарк із трьома озерами. На березі третього озера в глибині парку розташований "Грот Німф" (1809 р.), споруджений із великих плоских каменів до 100-річчя Полтавської битви. За легендою, грот був входом в розташовані під містом підземелля. Він використовувався для панських розваг та театралізованих вистав на тему давньогрецьких міфів, звідки пішла назва. 

"Грот німф" популярний для створення казкових фотосесій. Зараз він виглядає ось так. 

Збереглося старовинне фото, з якого зрозуміло, який вигляд мав грот за панських часів.

Доїхати до Тростянця можна потягом, станція розташована у центрі міста, також через кожну годину туди відправляються автобуси з міста Суми.

3. Шарівський палац.

У селищі Шарівка Харківської області знаходиться неймовірно красивий палац, який побудований на початку 19 століття. Належав він цукрозаводчику Леопольду Кьонігу. Після революції 1917 року він емігрував до Германії, а в палаці розмістили туберкульозний диспансер. У 2008 році лікарню перенесли в інше місце, а в замку провели дезінфекцію. 

Офіційних екскурсій по приміщенням замку не проводять, але завжди можна домовитися з охоронцями, які за невелику плату проведуть вас по залам та розкажуть цікаву інформацію. Територія замку та його зовнішній вигляд неймовірно красиві, але обов'язково треба побувати і всередині, це того варте. 

Коштів на реставрацію замку не виділяється, ця чудова пам'ятка архітектури поступово руйнується.

4. "Співочі тераси".

У селищі Городньому Краснокутського району Харківської області знаходяться "Співочі тераси". Місцеві кліматичні умови не дозволяли вирощувати екзотичні види дерев, тому власник селища Наталівка, яке розміщене неподалік, Павло Харитоненко знайшов оригінальний вихід. У Городньому він наказав побудувати шість звернених на південь терас, на які протягом цілого дня світило сонце. 

Тепло акумулювала й сама цегляна кладка, й мідна дренажна система, яка забезпечує підведення води до кореневої системи дерев. Амфітеатр має ще одну особливість - унікальну акустику. Навіть тиху розмову або пісню можна почути на відстані 60 м. 

Найкраще приїжджати сюди навесні у період цвітіння дерев, виглядають тераси в цей час казково.

5. "Українська Венеція"

Перлиною Придунав'я називають містечко Вилкове, на півдні Одеської області. Незвичайність міста в тому, що стара його частина розташована на воді. Через безліч водних каналів, місто отримало статус "української Венеції". Човни в Вилковому не розкіш, а засіб пересування. Розташоване містечко якраз в тому місці, де Дунай впадає в Чорне море. Тут не займаються зерновим сільським господарством, тому більшість населення займається рибальством і виноградарством, а ще вирощують полуницю.

6. Садиба Даховських.

Знаходиться вона в селищі Леськово Черкаської області. Це неоготичний палац у стилі англійських середньовічних замків. Він розташований на території ландшафтного парку, який був закладений ще у 18-19 століттях поміщиками Даховськими. Будівля вражає суворістю і одночасно витонченістю архітектури. Центральний елемент композиції - квадратна башта в оточенні круглих і багатокутних зубчастих веж.

Зараз садибу орендує приватне підприємство. Формально вхід туристам заборонено, але можливі винятки - про відвідини можна домовитися заздалегідь.

7. Токінський каскадний водоспад.

Промислова Дніпропетровська область також має мальовничу природу. Любителям зеленого туризму варто відвідати водоспад на річці Кам'янці. Інакше його називають Шолоховським або Токінским каскадним водоспадом. Цей дивовижний куточок розташований в напівдикому степу. Довжина водоспаду - близько 14 метрів. 

8. "Українська Сахара"

Україна може похвалитися і своєю "Сахарою". Олешківські піски на Херсонщині - другий за розмірами піщаний масив у Європі. Довгий час Олешківські піски були закритою зоною. На території пустелі розташовувався військовий полігон. Сьогодні Олешківська пустеля - це безкраї бархани, сипучий пісок, гаряче повітря, жовті пагорби всюди, куди не глянь. Ще один чудовий витвір природи в цій місцевості - оазис. Справжній український оазис посеред справжньої української пустелі. Крім того, на глибині 300-400 метрів тут розташовано прісне підземне озеро. 

9. Актівський каньйон.

Знаходиться він поблизу селища Актово Вознесенського району Миколаївської області. Глибина цього природного дива досягає 50 метрів. Скелі каньйону нависають над рікою Мертвовод, і називаються "Долиною диявола". Місцевість у каньйону занадто рельєфна, це не дозволяє робити сплави по річці. Але для скелелазів, любителів старовини і тих, хто захоплюється езотерикою - це прекрасне місце для відпочинку.

10. Колочава - найдовше село в Україні.

Протяжність селища близько 40 км. У селі є музей "Старе село". Тут можна піти подивитися на вузькоколійку, по якій раніше перевозили ліс, зараз там катають туристів. Також в Колочаві є єдина ферма папуг і голубів, їх тут налічується близько 2000. Ще можна сходити на ферму з розведення форелі. Жителі села радять туристам піднятися на гору Стримбу (1719м) - звідти відкривається чудовий вид на місцеві околиці.

З Києва можна доїхати поїздом Київ - Ужгород, до станції Воловець. Звідти їздять маршрутки до Колочави.

Більше добірок про Україну читайте тут.

Автор: Ірина Радченко