Суспільство
19 квітня 2016
Абітурієнти з «ДНР» та «ЛНР» можуть вступати в українські виші за іспитами
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції".
news-image

Як повідомляє «Є!», за законопроект № 4350 проголосували 264 нардепи.

У документі сказано, що випускники шкіл, які мешкають у зоні АТО, можуть вступати до вищих навчальних закладів, які було евакуйовані із зони проведення АТО та тимчасово окупованої території, а також тих ВНЗ, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областях, за умови складання лише вступних іспитів на конкурсній основі.

Закон не надаватиме ніяких пільг при вступі, а лише дає можливість дітям за один раз переміщатися з тієї території і складати вступні іспити. Це необхідно робити, бо Росія проводить на цих територіях безпрецедентну кампанію по залученню цих дітей до вишів РФ. Ми не повинні втрачати можливість витягнути звідти молодь, витягнути звідти дітей, щоб у майбутньому вони були українськими дітьми і закінчували школи і виші в Україні, тому я вважаю, що питання стратегічної ваги, - наголосив нардеп від фракції "БПП" Віталій Курило.

У записці до закону сказано, що з підконтрольних терористам територій на проходження ЗНО зареєструвались лише 300 дітей, отже здобути нормальну вищу освіту молодь, яка живе у "республіках" не може.

Читайте також: Парубій пообіцяв науковцям додаткові 450 мільйонів