Події
19 квітня 2016
У Раді пояснили, як діти з окупованих територій зможуть вступити до вишів України
Сьогодні Верховна Рада ухвалила закон №4350 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції".
news-image

Про деталі цього закону в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові «Є!» розповів нардеп від БПП, ректор Луганського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Віталій Курило.

Він повідомив про механізм отримання дитиною з окупованої території українського атестату про закінчення школи і про вступ до українських вишів.

Якщо дитина закінчує школу, то вона зможе приїхати з окупованої території і за спрощеною процедурою одержати український атестат. Що таке спрощена процедура? Тобто треба буде доскласти декілька предметів, які там не вивчались. Наприклад, історію України або українську літературу. Інші предмети не треба перескладати або підтверджувати, що там вони вивчались, - пояснив він.
Якщо дитина вступає до вишів, що розташовані в Луганській або Донецькій області, то їй не треба складати ЗНО, а просто скаладаються вступні іспити у самому виші. Тобто не потрібно буде їздити.., - зазначив нардеп.

Він підкреслив, що за такої спрощеної процедури у дітей з "ДНР" або "ЛНР" з'являється більше можливостей. 

Щодо термінів звертання до вишів батькам таких випускників, то,за словами нардепа, як тільки вони отримують там атестати, вони можуть їхати на територію України.

Читайте також: Абітурієнти з «ДНР» та «ЛНР» можуть вступати в українські виші за іспитами